Négyhónapos csecsemőt mentett meg a virtuális szemüveg

2016.01.12. 18:00

Életmentő beavatkozásra volt szüksége egy egyetlen tüdővel, és fél szívvel született csecsemőnek. A négyhónapos kislány nem élte volna meg a karácsonyt a sebész szerint, ha nem a Google Cardboard nevű virtuális valóság szemüveggel készülnek fel a beavatkozásra.  

A páciens kora miatt rendkívül kockázatos volt az operáció, ezért az orvosoknak az egész folyamatot vizualizálni kellett, mielőtt a gyakorlatban neki látnak a műtétnek.  

A Google Cardboardba elég a mobilunkat belehelyezni, hogy átélhessük a virtuális valóságotForrás: AFP/Thomas Samson

A csecsemő kétdimenziós leleteit a Sketchfab appal átalakították háromdimenziós képekké, amiket ezután virtuális valóságban néztek meg egy Cardboardba bújtatott iPhone-nal.  Dr. Redmond Burke szerint olyan élmény volt, mintha valóban az operáló szobában lettek volna: forgatni, manipulálni tudta a páciens szívét, így minden oldalról jól megtudta vizsgálni. A műtét így már gyorsabban zajlott le, és kevesebb traumát okozott.

Ha csak egy órával tovább tartott volna a beavatkozás, a veséi látták volna kárát.”  

A hétórás műtét sikeres volt. Az orvost napjaink 20 leginnovatívabb sebésze közt emlegetik, aki szívesen használja fel az új technológiát a sebészetben is, és hisz abban, hogy a virtuális valóságnak hatalmas előnyei vannak az orvostudományokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK