Mark Zuckerberg idén saját mesterséges intelligenciával felszerelt komornyikot szeretne fejleszteni, amit egyedül kódolna. Ez nem egy új Facebook-termék lesz, csak a multimilliárdos újévi fogadalma.

Mark Zuckerberg akkor sem hétköznapi ember, ha újévi fogadalmakról van szó: a Facebook-alapító tavaly minden hónapban két regényt olvasott el, előtte megtanult mandarinul, 2011-ben pedig csak olyan húst fogyasztott, ami általa leölt állatból származott. 

Idei célkitűzése, hogy kifejlessze otthonra szánt, saját, mesterséges intelligencián alapuló rendszerét. A Vasember-filmekben látott J.A.R.V.I.S. mintájára készülő digitális asszisztens Zuckerberg otthonát vezérelné, és segítené őt munka közben is.

Zuckerbergnek nemcsak Tony Stark asszisztense, de high-tech háza is kellForrás: Forum Hungary

A dolog érdekessége, hogy Zuckerberg egyedül szeretné megírni a kódot, programozói csapat segítsége nélkül. A Facebook-alapító első lépésként a már piacon levő okosotthonos technológiákat tanulmányozza. Ezután megtanítja a virtuális komornyikot a hangvezérlésre, amivel a lakás háttérzenéjét, fényeit és hőmérsékletét tudja kontrollálni.

"Megtanítom arra, hogy felismerje a barátaim arcát, majd beengedje őket, ha csengetnek. Megtanítom arra, hogy értesítsen arról, ha bármi szokatlan történik Max szobájában. Olyasmi lesz, mint Jarvis a Vasemberben" - írta posztjában Zuckerberg.