Az ENSZ-nek készített drónt a Ford

2016.01.06. 17:36

A katasztrófavédelmet segítenék azok a távirányítású drónok, melyeket az autógyártó bemutatott az idei CES kütyüshow-n.

Kifejezetten az ENSZ segélycsapatainak szánja hamarosan érkező saját drónját a Ford. Az autógyártó a CES-en mutatta be saját robotrepülőjét: lényege, hogy a katasztrófa sújtotta területekre érkező csapatoknak a járművet sem kellene elhagyniuk, ha még veszélyes a terep, a drónok kirajzanak és feltérképezik a veszélyzónát.

A kopterek a Ford F-150 terepjáróval lesznek kompatibilisek, és okostelefonnal lehet irányítani őket. Így csak olyan közel kell menni a katasztrófák helyszínéhez, amennyire nagyon muszáj.

Onnan már az autóból vezérelhető drón venné át a felderítés feladatát, a rászerelt kamera képét a Ford F-150 műszerfalán lévő kijelzőre küldené. Így biztonságosan deríthetnék ki, mekkora a kár, vannak-e még túlélők, és mi lenne a hozzájuk vezető legoptimálisabb útvonal.

A Ford szerint az autókkal párosított robotkoptereknek nem csak a katasztrófák, mentőakciók, terrortámadások esetén, de építkezéseknél, és az erdészetben is hasznát vennék.

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik majd. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK