Az elavult telefonfülkéket cserélik le. Nyilvános wifi hotspot lesz helyettük, sőt, még a mobilt is feltölthetjük majd. Csak ezt sajnos nem Magyarországon.

Míg Budapesten a Mahir-oszlopok bontásával folytatódik az Orbán-Simicska háború, addig New Yorkban egészen más körülmények közt kezdték lebontani az elavult telefonfülkéket. 

A régi fülkék helyett wifi hotspotokat helyeznek ki, méghozzá nagyon gyors, gigabites sebességű internettel felszerelve. A kihelyezett hotspotokról tudnak majd netezni, illetve ingyenes VoIP-hívást indítani - például a Skype és a Viber applikációkkal, de a dobozon tárcsázva is tudnak csevegni az amerikaiak. A telefonjukat is tölthetik majd a kihelyezett USB-bemenetnek köszönhetően.

A gépen ezen kívül egy segélyhívó gomb is helyet kapott, mely azonnal tárcsázza a 911-et baj esetén.

A modernizációs projekt LinkNYC néven fut. Az ígéretek szerint a világ "legnagyobb és leggyorsabb wifihálózata" kerül kiépítésre a metropoliszban.

Így néznek ki a telefonfülkék utódjaiForrás: Citybridge

A projektvezetés elmondta: minden negyedik New York-i szélessávú internetkapcsolat nélkül él, így a LinkNYC segít felzárkóztatni a lakosságot a modern digitális korhoz.

Az első két központot Manhattan harmadik sugárútján fogják kihelyezni, idén nyárra már 500 ilyen központot szeretnének kihelyezni, míg négy éven belül 4500-ra fog nőni ez a szám. A projekt végén összesen 7500 gigabites wifi hotspot lesz New York városában.