Az űrbe repít a világ első VR-hullámvasútja

2016.01.12. 19:00

A hullámvasút mozgásához igazodó, virtuális túrára invitál egy brit vidámpark. Míg a valóságban tényleg a szerkezeten ülünk, a szemüveg által az űrben utazunk.

A világ első virtuális valóság hullámvasút elindítását jelentette be az egyik legnagyobb brit vidámpark, az Alton Towers. A látogatók míg egy létező hullámvasút üléseire pattanhannak fel, addig a  virtuális valóság (VR) szemüvegnek köszönhetően az utazás sokkal látványosabbá válik: egyenesen az űrbe repíti őket.

A virtuális túra témája az űrutazás, az utasok galaxisok és bolygók közt vándorolnak. A látvány a valós életben tapasztalható mozgásokhoz igazodik, így a hullámvasút kanyarjaihoz, csavarjaihoz, emelkedéséhez.

A szakasz 840 méter hosszú, de az utas a kilövéstől kezdve egy egész galaxist bejár. Az út elején a székek elfordulnak, így végig föld felé néző arccal, háttal felfelé éli át az ember az élményt.

Az utazási betegség (avagy kinetózis) problémáját úgy sikerült megoldani, hogy a vállak rögzítése miatt az utas nem tudja elfordítani a fejét semerre sem, emellett különleges érzékelőkkel biztosítják, hogy szinkronban legyen a látvány és a hullámvasút mozgása. 

A használt headset a Samsung Gear VR-jának egy módosított változata, amibe egy okostelefont bújtatnak.

A különleges járatra áprilisban ülhetnek fel először az érdeklődők, az út körülbelül három percig fog tartani.

még több vr