Oroszok fertőzhették meg a kijevi repülőteret

torrent letöltés hacker támadás kiber védelem biztonság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Megfertőzték az ukrán központi repülőtér informatikai hálózatát, szerencsére még azelőtt sikerült észrevenni, hogy komoly károkat okozott volna. A támadást orosz szerverről indították.
Vágólapra másolva!

Vírusfertőzést találtak Kijev központi repülőterének (Boryspil) hálózatában. A támadásról kiderült: egy orosz szerverről indították, de szerencsére még azelőtt felfedezték, hogy komoly károkat okozott volna.

A CERT (Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység) ukrán csoportja közleményt adott ki, amiben fokozott óvatosságra hívja fel a rendszergazdák figyelmét. Az sincs kizárva szerintük, hogy további támadások érjék a rendszert.

Egyre több a kibertámadás Ukrajnában Forrás: SPL

A hatóságok már vizsgálják, hogy a malware-nek köze lehet-e ahhoz a BlackEnergy nevű szoftverhez, amit már több, Ukrajnában elkövetett kibertámadás során is használtak.

Ez volt a ludas a decemberi „fekete karácsonykor” is, amikor az egyik ukrán régió áramellátási rendszert támadták meg. December 23-án a kiberbűnözők a BlackEnergy segítségével helyeztek el trójai vírusokat a rendszerben, aminek köszönhetően

többszázezren maradtak áram nélkül Ukrajnában.