Több Samsung telefont is sikerült betiltatni az Apple-nek

ios 9 apple logo
Vágólapra másolva!
Elérte eredeti célját az Apple: több, szabadalmaikat megsértő Samsung modell árusítását tiltották be Amerikában. Bár ezek már amúgy sem kaphatók, az Apple győzelme meghatározó lehet a jövőbeni szabadalmi perekben.
Vágólapra másolva!

Újabb fejezetéhez ért az Apple és a Samsung óta évek közt tartó szabadalmi civódás. A kaliforniai kerületi bíróság, azon belül is Lucy Koh bírónő határozatot hozott arról, hogy

a Samsung nem árusíthatja tovább az Egyesült Államokban

néhány, az Apple szabadalmait sértő okostelefonját.

A döntés anyagilag nem túl fájdalmas (a kártérítést már kicsengette a cég), mivel ezeket a modelleket már amúgy sem árulja a cég az USA-ban. Sokkal fontosabb az, hogy a perben végül az Apple elérte eredeti célját, ennek pedig komoly hatása lehet a későbbi tárgyalásokra. A Samsung ezenfelül nem használhatja többet a sértő funkciókat a készülékeiben.

Már nem is árulják a telefonokat, amiket betiltottak

A két cég közti vita középpontjában olyan szabadalmaztatott funkciók állnak, mint az automatikus szövegjavítás, a slide-to-unlock feloldás, és a szövegekben különféle adatokat felismerő data detector.

A határozat az Admire, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note II, Galaxy S II, Galaxy S II Epic 4G Touch, Galaxy Skyrocket, Galaxy S III és a Stratosphere termékeket árusítását tiltja. Ezek közül a 2012-ben bemutatott Galaxy S III a legfrissebb készülék, ám már ennek helyét is átvették az újabb zászlósmodellek.

Többek közt a Galaxy Nexust is betiltották Forrás: Google

A Bloomberg.com szerint, bár a döntés nem károsítja meg különösebben a Samsungot, az Apple-nek előnyt adhat a jövőbeni szabadalmi perekben.

Nem csak a Samsungról szól

A Samsung közleményben biztosította ügyfeleit arról, hogy ez nem lesz hatással a most használatban levő modellekre. Kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban is, hogy miért is fajsúlyos az Apple győzelme a szabadalmak jövőjére nézve:

"Miközben a döntés az amerikai ügyfeleinket közvetlenül nem érinti, egy újabb példa az Apple azon gyakorlatára, amely során az igazságszolgáltatás rendszerével visszaélve hibás, rossz jogi precedenseket teremt, korlátozva a jövő generációinak lehetőségét a szabad fogyasztói döntésre."

A Google, a Microsoft és más tech cégek is a Samsung mögé álltak, és benyújtották kérvényüket az Amerikai Legfelsőbb Bíróságnak arról, hogy gondolják újra döntésüket. Szerintük ha a szabadalmi perek hasonlóan végződnek a jövőben, az káros a cégekre és a fogyasztókra is. Ezért ideje lenne újrafogalmazni, és egyértelműsíteni a szabadalmak szabályozását, és korlátozni a kiszabott büntetések mértékét.

Évek óta marják egymást

A vérre menő küzdelem évek óta tart a mobilóriások között, eddig 10 országban pereskedtek. 2012 júliusában

1,05 milliárd dollárt (292 milliárd forintot) ítéltek meg az Apple-nek,

mert a Samsung a bíróság szerint a kaliforniai gyártó szabadalmait sértő megoldásokat használt fel a saját készülékeiben. Ezt sikerült többévnyi pereskedés után majdnem felére alkudni a bíróságok döntése alapján.

Egy héttel azután, hogy a Samsung 548 millió dollárt (157 milliárd forintot) fizetett az Apple-nek, amiért szabadalmat sértett, Tim Cook-ék további 180 millió dollárt követelnek a dél-koreai cégtől.