Gondolatolvasó chipet ültetne a katonák agyába a DARPA

Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél fejlettebb agy-gép csatolón dolgozik a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége). Egy kockacukor nagyságú implantátum tenné lehetővé azt, hogy az emberi gondolatok a számítógép által is értelmezhető kóddá alakuljanak. Az eszközt elsősorban hadászati célokra szánják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány olyan implantátumon dolgozik, amivel a katonák agya közvetlenül kommunikálhatna a számítógépekkel. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelő részlege (DARPA) kedden rántotta le a leplet új kutatási programjáról, amelynek keretén belül egy minden eddiginél gyorsabb agy-gép interfész megvalósítását tűzték ki.

Az interfész valójában egy olyan fordító lenne, ami az agy idegsejtjeinek elektrokémiai nyelvét alakítaná át egyesekké és nullákká,

azaz a számítógépek által értelmezhető bináris kóddá.

A cél az lenne, hogy mindezt egy emberi szervezettel kompatibilis, kockacukor nagyságú implantátumba sikerüljön belezsúfolni, ezt ültetnék a katonák agykérgébe. Így pusztán gondolattal lehetne vezérelni számítógépeket.

Valós idejű kommunikáció a cél

Az ember-számítógép interfészek ötlete egyáltalán nem újkeletű, ám még gyerekcipőben jár a terület. Az első ilyen technológia ugyan már évekkel ezelőtt felbukkant, még rendkívül lassú és zajos velük a kommunikáció.

A mostani cél a zajmentes, valós idejű kommunikáció megvalósítása.

- mondta a program menedzsere, Phillip Alvelda.

Ez annak köszönhető, hogy egyszerre 100-1000 darab neuronhoz csatlakozik az interfész, ez pedig zajossá teszi az üzenetet, és lassúvá a kommunikációt. A DARPA ezt a számot szeretné többmillióra emelni.

Az agy valós időben kommunikálhatna a gépekkel Forrás: AFP

A DARPA főleg katonai felhasználásra fejleszti az eszközt, ám a technológia a hétköznapi emberek számára is áttörő lehet. Az agyat a géppel összekapcsoló, olykor jószerivel a gondolatokban olvasó eszközök a remények szerint lehetővé teszik majd az ideg-, gerincvelő- és agyi sérüléseket követően az alapvető testi funkciók helyreállítását.

Ezzel a megoldással

a vak emberek újra láthatnának, a süketek pedig hallhatnának.

Tavaly jelentette be a szervezet azt is, hogy egy olyan agyi interfészt is kifejlesztettek, ami a művégtaggal kommunikálva ismét visszaadja viselőjének a tapintás érzetét.

Kiborggá válnak a zsoldosok

A DARPA már évek óta fejleszt katonák agyába ültethető chipeket. A szervezet víziója lényegében az, hogy harci helyzetben a katonák telepatikus úton, gondolatátvitellel kommunikáljanak egymással. Ezzel helyettesítenék a fronton sokszor körülményes rádióhasználatot, illetve akció közben is hatékonyabban tudnának alakzatba rendeződni a zsoldosok.

A Wired egy korábbi cikke szerint annak lehetőségét is megteremtheti, hogy a katonák gépteremből vezérelt, algoritmusok alapján parancsokat teljesítő robotokká váljanak.

Ugyanezen a vonalon mozogva a DARPA olyan agy-számítógép interfészt is fejlesztett már, amellyel a katonának nem kell a terepen lennie egy helyszín feltérképezéséhez. A július végén bejelentett fejlesztés során az ellenséges terület felett repülő helikopteren százhúsz megapixeles képet mutat az irodában ülő embernek, akinek agyhullámai jelzik, ha bármilyen gyanús részletet észlel a képen.