Vágólapra másolva!
Az egyik legelismertebb földönkívüli intelligenciák után kutató szakember nem ért egyet Stephen Hawking azon nézetével, hogy egy intelligens, idegen létforma törvényszerűen kiirtaná az emberiséget, ha ránk találna. Minél fejlettebb egy civilizáció technológiája, annál kevesebbet háborúzik.
Vágólapra másolva!

Jill Tarter, a földön kívüli intelligenciák után kutató SETI-program (Search for Extraterrestrial Intelligence) kutatója szerint Stephen Hawking tévedhet az idegenekkel kapcsolatban: ha létezik egy nálunk intelligensebb létforma, valószínűleg nem kell tartanunk tőle.

A földön kívüli értelem utáni kutatás jó fél évszázada eredménytelen, ezért a csillagászok már komolyan gondolkodnak az üzenetküldés lehetőségén. Kérdés, hogy siker esetén kik jönnek majd ide, és nem jutunk-e az indiánok sorsára.

Stephen Hawking szerint jobb nem kihívni a sorsot magunk ellen, és keresni a kapcsolatot olyan módon, hogy üzeneteket küldünk az űrbe. Ha megadjuk a kozmikus lakcímünket az idegeneknek,

az egyben a pusztulást is hozhatja ránk.

Stephen Hawking szerint nem kéne kihívnunk magunk ellen a sorsot Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Nem csak intelligensebbek, békésebbek is lehetnek

Jill Tarter szerint, ha ez valóban bekövetkezne, az idegenek barátságos módon közelítenének felénk. Ha egy fejlettebb idegen civilizációról azt feltételezzük, hogy már sokkal hosszabb ideje léteznek, mint mi, nem lehetnek agresszívak: kooperatív módon kellett harcolniuk a túlélésért, hogy legyőzzék a globális szintű problémákat.

Tarter ezt arra a tényre alapozza, hogy miként az emberiség fejlődik, úgy a vitákhoz való hozzáállásunk is átalakul.

Ezt a kijelentést kulturális kutatások is alátámasztják. Egy multikulturális, 31 vadászó törzset vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a harcosok több mint fele két éves periódusokban háborúzott, ez az arány pedig az évek során fokozatosan csökkent a technológia fejlődésével.

Ezen törvényszerűség alapján, ha az emberiség finomodása a Földön töltött idő függvénye, akkor 10 ezer évvel később lényegesebben kevesebb késztetést érzünk majd a háborúzásra – Tarter szerint ugyanez lehet érvényes az idegen civilizációkra is.

Hallgatnunk érdemes

Tarter pályafutása jelentős részét a SETI Intézmény igazgatójaként töltötte, így a földönkívüli intelligenciák kutatásának egyik legelismertebb szakembere.

Hawkinggal együtt viszont ő sem tartja jó ötletnek azt, hogy az üzenetek hallgatása helyett mi is aktívan küldjük azokat a világűrbe. Ennek majd akkor jöhet el az ideje, ha magunk is fejlett technológiával rendelkezünk. A fejlődés korszakában eleinte hallgatnunk érdemes.