Már senkinek sem kell a böngészős Java

2016.01.29. 14:45

A beépülő kiterjesztésekről már nem csak a böngészőgyártók mondanak le, de a fejlesztők is. Az Oracle úgy döntött, hogy lelövi a Java plugint, ami a hackerek egyik legkedveltebb támadási felülete volt.

Megszünteti a böngészőkben futó Java fejlesztését az Oracle. A cég azzal indokolta döntését, hogy számos böngésző igyekszik megszabadulni a pluginoktól (beépülő kiterjesztések), a jövőben pedig ez csak erősődő trend lesz. A plugint a Java fejlesztői csomag 9-es verziójával vezetik ki.

A hír hallatán ujjonghatnak a biztonsági szakemberek: a Java már 1995 óta teszi sebezhetővé a böngészőket, és a hackerek egyik kedvenc támadási felülete volt.

Nincs ez másként a többi beépülővel sem, folyamatosan vezetik ki a Flash és Silverlight támogatást is, mivel azok rendkívül sebezhetők. Ez a felhasználókat is veszélynek teszi ki.

A Chrome-ból már kiirtottákForrás: AFP

A böngészős Java-támogatása már tavaly szeptemberben eltűnt a Google Chrome-ból, a Firefox pedig 2016 végén fogja ezt meglépni. Idővel az Apple Safari és az Internet Explorer sem fogja már támogatni a plugint. A Microsoft Edge már alapból nem támogatja a beépülőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK