A drón kikerüli a fákat, a robot felismeri a gazdáját, a mobil kivetít, megjelenít egy kanapét, a legújabb táblagép pedig 3D-ben beszkennel bármilyen tárgyat. Hogyan működik az Intel gépszeme?

Tavalyelőtti első bemutatkozásakor az Intel RealSense technológiája még egy vicces funkciókkal megspékelt webkamerának tűnt, amivel úgy irányíthatjuk a Windowst, mint Tom Cruise a számítógépét a Különvélemény című filmben. 

A RealSense-szel úgy fogjuk kezelni a PC-t, mint Tom Cruise a KülönvéleménybenForrás: Intel

Ekkor még úgy tűnt, hogy a technológia legfeljebb arra alkalmas, hogy anélkül lapozgassuk vele a recepteket a laptopon, hogy lisztes kézzel összetapogatnánk. Idén azonban egyre több eszközben hasznosították a kamera tudását: drónok vagy robotok szemeként is felhasználható. 

Miből áll egy robotszem?

A chipgyártó elvitathatatlan érdeme, hogy az egyes komponenseket az évek során olyan méretűre minimalizálta, hogy már nemcsak egy laptopba vagy asztali PC-be, de akár egy okostelefonba is beszerelhető

Ez utóbbi különösen nehéz feladat, hiszen nem csak azt kellett megoldani, hogy az apró lencsén keresztül is elég vizuális információ érkezzen a készülékre, még arról is gondoskodni kell, hogy a RealSense használata ne merítse le túlságosan a mobiltelefont. 

Az Intel RealSense-fejlesztői mobil hat lencsévelForrás: Intel

Maga a RealSense működési elve egyébként csupa olyan technológiára épül, amely évek óta elérhető. Egy ilyen kamera három fő egységből áll, ezeknek csupán az egyike hagyományos webkamera. 

Emellett egy olyan miniatűr lézeres kivetítő is található, amely szabad szemmel nem látható infravörös ponthálózattal fedi le a teret. Mivel ez a hagyományos webkamera számára sem látszódik, egy második, infravörös kamerát is beépítenek mellé:  ez érzékeli azt a hullámhosszú fényt, amelyet a kivetített mintázat használ. 

Itt egy infravörös videó a kivetített mintázatról: 

A többi feladat a már a RealSense beépített, egyedi képfeldolgozó processzorára, illetve a számítógépen, drónon vagy roboton futó szoftverre hárul. Mivel a kivetített mintázat egyes pontjainak elhelyezkedése annak megfelelően torzul, hogy miről verődik vissza a fényük, az eredeti hálózat torzulásából kiszámítható a kamerától való távolság, az adott pont térbeli mélysége. 

Az egyik szem rövidlátó, a másik távollátó 

Biometrikus azonosításra is jóForrás: Intel

A működés elvéből adódóan jelenleg többféle modell létezik a RealSense-kamerákból. Az F200-ast közeli használatra optimalizálták, ezt jellemzően laptopok, táblagépek és okostelefonok kijelzője mellé építik be. 

Ez a modell elsősorban a géphez közel – nagyjából hetven centiméterre – ülő felhasználó arc- és kézmozdulatainak követésére való, biometrikus azonosításra, azaz a készülék kéz nélküli feloldására. 

Webkameraként egy konferenciabeszélgetés közben megoldható, hogy annak a felhasználónak a képét tegye ki nagyban a képernyőre, aki éppen beszélni kezd, míg a többiek alul kisképpel látszódnak. 

Ezzel szemben az R200-as RealSense-kamerát inkább az eszközök hátoldalára szerelik, ez a típus ugyanis akár kétméteres távra is hatékony. Lemérhető vele néhány milliméter pontossággal a tárgyak mérete,  de akár 3D-ben be is lehet vele szkennelni egy asztali lámpát, kanapét, illetve más, közepes méretű objektumokat. 

Így később otthon megnézhetjük, elfér-e, és ha igen, hogyan nézne ki a nappaliban az új bútor. Hatalmas terű épületekben: repülőtereken, bevásárlóközpontokban egy háromdimenziós térkép készíthető vele, így a látogatókat végigvezeti az adott üzletig, beszállókapuig a felület. 

Az Intel RealSense előnyei a Google Procejt Tangóval ötvözveForrás: Google

A kamerával olyan fotókat is lehet készíteni, amelyeken utólag állítunk élességet, szabadon kiválasztva, hogy az előtérben ülő ember vagy a háttérben lévő növény legyen inkább elmosódva. 

Denevérként kerüli ki az akadályokat

Már az Intel tavalyi CES-es bemutatóján olyan drónok repkedtek, amelyek a rájuk szerelt hat darab RealSense-kamerával pásztázták maguk körül a teret, és sikeresen átjutottak a színpadi akadálypályán, és kikerülték a hozzájuk közelítő embereket is. 

Az Intel-vezér és a sokszemű drónForrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Az idei kütyüshow-ra tovább fejlődött a technológia: Brian Krzanich, a cég vezetőjének bemutatóján a néhány hónap múlva boltokba kerül Yuneec Typhoon H drón már nem csupán kerülgetni tudta a színpadon felhúzott papírmasé erdő fáit, de a közöttük hegyikerékpározó embereket is követni tudta a beépített RealSense-kamera segítségével. 

A technológiával az is megoldható, hogy a drón a kezelője előtt haladjon, folyamatosan filmezve őt a magasból. 

A Typhoon H drónt hat darab rotor hajtja, ultra-HD felbontású, rázkódás ellen stabilizált kamerával van felszerelve, és még az idei év első felében meg lehet majd venni átszámítva 520 ezer forint körüli összegért, ami a gép tudásához képest elég alacsonynak számít. Ráadásul a drónt úgy tervezték, hogy könnyen össze lehessen csukni, és hátizsákban lehessen hordozni. 

A RealSense-re és a cég mobileszközökben használt Atom processzorára épülő, extraként rendelhető ütközéselkerülő technológiát a német Ascending Technologieszel közösen fejlesztette ki az Intel. 

Az embert sem üti el a drónForrás: AFP/Ethan Miller

A megoldás olyan hatékony, hogy nemcsak a stabilan álló akadályokat tudja kikerülni, de 

váratlan helyzetekre is reagál:  a bemutatón egy kidőlő fa útjából is gond nélkül elrepült. 

Ez a funkció nemcsak a profi drónosok, hanem a hétköznapi felhasználók számára is fontos lesz, hiszen használatával megelőzhető, hogy a rutintalan felhasználók kapásból összetörjék vadonatúj drónjukat. Nem véletlen, hogy míg az Intel tavaly még csak közös bemutatót tartott a dróngyártóval, az idei CES-en már bejelentette, hogy megveszi a vállalatot. 

Követi a gazdáját, mint egy hűséges kutya

Ugyancsak a RealSense-kamera segítségével képes látni a Segway legújabb univerzális személyi közlekedőeszköze, a robotinasnak becézett Advanced Personal Robot. A multifunkciós gép alapesetben egy kétkerekű légdeszka (hoverboard), amelynek fejlesztésében a legnagyobb kínai mobilgyártó, a Xiaomi is részt vett. 

A kamerái által felismeri a tulajdonosátForrás: Intel

Ha épp nem a gazdáját szállítja a járdán, középső konzoljából egy képernyőfej csúszik elő, felcsatolható karjaival pedig gesztikulálni is tud a robotinassá átalakuló gép. A RealSense-kamerák a robot esetében arra szolgálnak, hogy 

akár a tömegben is felismerje arcról és ruhájáról a saját gazdáját,  akit olyan hűségesen követ, mint egy kutya. 

Mivel a távérzékelő kamera infravörös technológiát használ, akár este sötétben is képes kikerülni az akadályokat, járókelőket. A benne lévő webkamerán keresztül akár videohívást is lehet bonyolítani. A beépített mikrofonjai segítségével a robot azt is képes megállapítani, hogy melyik irányból szólnak hozzá, hogy azonnal arrafelé forduljon, miközben utasításra vár. 

Hoverbutler iskolába is viheti a gyereketForrás: Intel

A Segway robotja ugyan a tervek szerint csak jövőre kerül a boltokba, várhatóan már az idén meg lehet rendelni a fejlesztőknek szánt verziót. A robotra ugyanis egy nyílt platformon keresztül lehet majd mindenféle egyedi alkalmazást fejleszteni még a piaci premier előtt. Az ára még nem ismert.

Szuperhős lehet a sisakkal

Csoda lenne, ha éppen az Intel maradna ki a virtuálisvalóság-őrületből. A cég azonban a Microsoft és a Google fejlesztéseivel ellentétben nem az átlagfelhasználókat célozza, ipari használatra alkalmas kiterjesztettvalóság(AR)-sisakot mutatott be

A Daqri chipgyártóval közösen fejlesztett eszköz sisak és áttetsző szemüveg egyszerre.  A Daqri Smart Helmet a legújabb Intel m7 processzort használja, és RealSense-kamerát. 

Ipari használatra készült az AR-sisakForrás: AFP/Ethan Miller

Az építkezéseken vagy gyárakban könnyíti meg a dolgozók munkáját azzal, hogy a környezetében látható objektumokról jelez ki különféle információkat, diagramokat és vázlatokat. Így az ember kezét nem foglalják le a papíralapú kézikönyvek. Az eszköz követi viselője mozgását is, és utasításokat ad ahhoz, hogyan hajtson végre egy adott feladatot. 

Az eszköz már megrendelhető, a vállalatok különböző csomagokban tudják, forintra átszámítva darabonként 1,5–4,5 millióért megvenni. A kiszállítás márciusban kezdődik.