Kokainban úszik a Google, írta egy exalkalmazott

2016.02.06. 10:00

A Google egyik volt alkalmazottja kilépett a cégtől, és könyvet írt. A The Show egy fiktív techvállalatról szól, ahol a dolgozók mindennapjait a kokain, a bulik és az egyéjszakás kalandok töltik ki. A szerző elmondása szerint a regényt 90 százalékban valós események inspirálták, ám egyszer sem erősítette meg, hogy a Google-ről írta volna - de sok a hasonlóság.

Filip Syta két évig volt a Google hirdetési részlegének egyik vezetője, majd 2014-ben kilépett cégtől. Ezután írta meg The Show című regényét, ami egy képzeletbeli keresőóriás cégről szól. A regény januárban jelent meg, ennek kapcsán a Business Insider lap faggatta az írót.

Mindig csak a buli

A regény története dióhéjban: a San Franciscó-i Show nevű cég huszonéves alkalmazottai egyfolytában partiznak, isznak, egyéjszakás kalandokba keverednek – és rengeteget kokainoznak.

Főszereplője egy Victor nevű férfi, aki az íróhoz hasonlóan hirdetési munkakörben dolgozik a vállalatnál, ám idővel egyre depressziósabbá és üressé válik. Rendszerint alkalmi kapcsolatokba keveredik, és sokat bulizik munkája mellett, és így érthető mód nem sikerül felkeltenie munkatársa, Maggie figyelmét, akibe régóta szerelmes.

A regénybeli cégről akár a Wall Street farkasát is írhatták volnaForrás: Pro Video Film

A könyv legérdekesebb részeiben azt taglalja az író, hogy a cégen belüli drogkereskedők miként árulnak kábítószert, és hogy a hirdetési részleg hogyan kozmetikázza a valós számokat és statisztikákat a felettesek és ügyfelek felé.

A valóság ihlette

A Google szó egyszer sem tűnik fel a könyvben, bár a hasonlóság tagadhatatlan a leírások alapján. A Business Insider megkérdezte a fiatal írót arról, hogy hány százalékban inspirálták valós események, mire ő azt válaszolta, hogykilencven százalékban.

Hogy valóban a Google-ről mintázta, arra több jel is utal. Mindkét cég keresőóriás. A regény főszereplője az író egykori munkakörében dolgozik. A Show 93 milliárd éves bevétellel rendelkezik (ez nem egyezik a Google számaival, de azonos súlycsoportban van). A könyvbeli cég San Franciscóban székel, ami nincs messze a Google kaliforniai Mount View székhelyétől.

Belső droghálózat látta el a vállalatot

A történet visszatérő szereplője két drogdíler, akik az egész vállalat ellátmányáért feleltek. Mindketten teljesen átlagos kinézettel rendelkeztek, mindemellett a sales részlegen dolgoztak, ezért értettek a kereskedelemhez. Később a két illető kialakította saját hálózatát, akik a különböző emeletekről és részlegekről gondoskodtak. Ők rendszerint ott vannak a partikon is, ahol Victor rengeteg kokaint fogyaszt. Syta elmondása szerint a drogdílereket is a cégnél töltött élményei inspirálták. 

A Szilícium-völgy, az új Wall StreetForrás: The Show

A könyvben idővel mindenki rászokik ezekre a szerekre. Az egyik fejezetben több száz dolgozó repül egy Las Vegas-i konferenciára, ám a férfiak végül prostituáltakkal és táncosnőkkel partiznak.

Az interjúban már sokkal szabadszájúbban fogalmaz az író, ekkor már kiejti egykori munkaadója nevét is.

Úgy gondolom, hogy sok tehetség veszett kárba, pedig okos embereket vettünk fel. Természetesen még mindig okos embereket veszünk fel, de ők sokszor túlképzettek, és unják a munkájukat. Ezért kezdik el keresni a kalandot. Tudják, hogy semmivel nem kell foglalkozniuk, a Google ott áll mögöttük. Ez olyan, mint egy óvoda felnőtteknek.”

A regényben rengeteg szexjelenet is van, a történetben egy kolléganő két alkalmazottal is lefekszik egyszerre. Az író szerint a céget úgy kell elképzelni, mint egy egyetemet, ahol mindenki szinte ugyanazokat a partnereket adja kézről kézre.

Elege lett

Syta arról is mesélt, hogy a cég rendszerint cinikus ajándékokkal lepte meg a dolgozókat. Két évig például mindig csak Nexus táblagépeket kaptak, amiket igény szerint Nexus telefonokra cseréltek. A férfi jelenleg a Ztory nevű, stockholmi appfejlesztő cég egyik vezető beosztottja.

A Business Insider megkereste a Google-t is, de az nem nyilatkozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK