Jobban programoznak a nők, mint a férfiak

2016.02.13. 12:02

Alaptalan az a női programozókkal szembeni előítélet, hogy gyengébben teljesítenek a férfiaknál. Egy friss kutatás szerint még ügyesebbek is. Ám hogy mások is elismerjék teljesítményüket, legtöbb esetben titkolniuk kell nemüket.

A nők jobban programoznak, mint a férfiak, ám többször utasítják el őket, ha nem titkolják el nemüket. Erre a következtetésre jutott egy egyetemi kutatócsoport, akik a GitHub nevű kódmegosztó oldalon végeztek kutatást.

A GitHub egy olyan fejlesztői közösségi oldal, ahol a programozók nem csak publikálhatják elkészült projekteiket, de lehetőségük van megfigyelni, finomítani, továbbfejleszteni mások kódjait. Ha valaki végrehajt egy fejlesztést, a projekt gazdájának küldhet egy úgynevezett "pull requestet", azaz beajánlhatja saját módosítását.

A tulajdonos ezután dönthet arról, hogy azt elfogadja, és beépíti az eredeti verzióba, vagy elutasítja.

A női programozók nem ügyetlenebbek a férfiaknálForrás: AFP/PhotoAlto

A kutatók azt vizsgálták, hogy a férfiak és nők által beküldött kéréseknek hány százalékát fogadták el a projektgazdák.

A nők sikeresebbek voltak, az általuk írt kódok 78,6 százaléka volt sikeres.

A férfiaknál 74,6 százalék lett az eredmény.

Az adatokból az is kiderült, hogy a nemüket titkoló nők sokkal több pozitív visszajelzést kaptak. Akik vállalták nőiességüket, azok pedig többször lettek elutasítva - ez is bizonyítja azt, hogy még maga a programozói közösség is előítéletes a nőkkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK