Tönkrevághat egy iPhone-t egy apró beállítással

iphone broken törött hiba
Vágólapra másolva!
Több felhasználónak sem indult el iOS-es készüléke, miután 1970.01.01-re állította a dátumot. Van, akinek pár óra után helyreállt a rendszer, másnak szervizbe kellett vinni az eszközt. 
Vágólapra másolva!

1970. január elseje nem szerencsés dátum az iOS-es készülékeknek. Több iPhone-, iPad- és iPod-tulajdonos is tapasztalta, hogy ha erre a napra állítják vissza a dátumot,

a készülék használhatatlanná válik.

Az átállítás után közvetlenül semmi nem történik, ám következő újraindításkor véget nem érő bootolásba kezd az eszköz, majd nem indul el.

A hibát egy Reddit fórumozó fedezte fel, utána többen is próbára tették iOS-es eszközeiket, néhányan felvételt is készítettek a jelenségről.

Néhány felhasználó azt tapasztalta, hogy a telefon körülbelül öt óra után újraéledt, másoknak a SIM-kártya cseréjével oldódott meg a probléma. Volt, akinek végül el kellett menni egy Apple-szervizbe.

A hiba azokat a készülékeket érinti, amelyekbe 64 bites utasításkészlettel rendelkező processzorokat építettek (A7, A8, A8X, A9, és A9X). Azaz az

iPhone 5s és annál frissebb telefonokat, iPad Mini 2 és iPad Air kütyüket.

A bug szerencsére nem jelentkezik, ha nem piszkáljuk az időbeállítást: hacsak nem a kíváncsiság hajt minket, vagy a rosszindulat, nem érdemes kipróbálni. Az Apple közben dolgozik egy frissítésen, ami megszüntetné a problémát.

Időszámításunk előtt

A fórumozók közül többen is arra gyanakodnak, hogy az időszámítás lehet a ludas. Az 1970.01.01-es dátum a kütyükön alapbeállítás,

ez az úgynevezett Unix-idő.

A Unix-idő az 1970 óta eltelt másodperceket méri, a technológia világában univerzálisan ezt használják. Ha erre a dátumra állítjuk az órát, az valójában 0-t jelent, a kezdetet.

Ám néhány időzónában a kezdődátum olyan módon tolódik el, hogy a 0-nál kisebb értéket jelent, ettől a negatív értéktől zavarodhat meg a készülék.