Nyugdíjba vonul a kártevők királya

2016.02.16. 17:01

Kilenc éve szedi áldozatait világszerte az egyik legrégebbi, és legelterjedtebb számítógépes vírus. Az Autorun végre kiesett az élbolyból.

2016 januárja komoly változást hozott: a leginkább terjedő kártevők toplistájáról lekerült az Autorun, az egyik legrégebbi, és leggyakoribb számítógépes vírus, derült ki az ESET jelentéséből.

Az Autorun észleléseForrás: Origo

Az automatikus programfuttatásról elhíresült INF/Autorun vírus elleni védekezés létfontosságú részét képezné a megfelelően beállított, és frissített vírusirtó mellett a különböző programok sérülékenységét javító foltok (patch) naprakész letöltése, és futtatása is - ám ezt a mai napig sokan elhanyagolják.

Az Autorun 9 év alatt sokszor volt listavezető, kétszer már lekerült a toplistáról, mindannyiszor azt lehetett gondolni, végleg.

"Először még 2012. januárjában hittük, hogy nem tér vissza többet, de alig pár hónap szünet után újból felbukkant, és egészen 2015. májusáig tartotta a helyét a mezőny sereghajtói között. Visszatérései után a mostani eltűnése remélhetőleg már tartósnak fog bizonyulni" - írta a biztonsági cég.

Rögtön bejutott

Éppen öt éve történt, hogy a Microsoft megszüntette a Windows XP, 2000 és Vista operációs rendszerekben az Autorun funkciót, ami pendrive, vagy külső merevlemez csatlakoztatásakor automatikusan elindította a külső adattárolón lévő programot.Erre azért került sor, mert a szolgáltatást számos vírus használta fel.

Ha a funkció nincs kikapcsolva a Windowsban, és nincs vírusvédelmi szoftver sem a PC-n, elég csatlakoztatni a külső meghajtót, és a kártevő megpróbál feljutni a gépre. Ahhoz hogy egy program automatikusan eliduljon, elég volt létrehozni egy konfigurációs fájlt (AutoRun.inf).

Elég volt csatlakoztatni egy pendrive-ot, a kártevő bejutottForrás: Cultura Creative

A Windows 7-nél frissebb szoftvereken az AutoRun már más elven működik, ezért nem volt szükség a szolgáltatás módosítására: a kártevők itt nem tudnak így terjedni.

A kártevőkről: