A Wikipédia a Google új kihívója

wikipédia szülinap logo
Életünk része a szabad tudástár
Vágólapra másolva!
Többmillió dolláros program keretén belül fejleszt olyan keresőmotort a Wikipédia, ami teljesen a Google ellentéte lenne.
Vágólapra másolva!

Saját internetes keresőn dolgozik a Wikipédiát működtető Wikimédia Alapítvány. A Knowledge Engine névre keresztelt szoftver csak évek múlva lesz kész, jelenleg az első fejlesztési periódusnál jár.

A kereső célja az, hogy magas minőséget képviselő, nyilvánosan elérhető információkat ásson elő az internetről. Különlegessége az lesz, hogy

a többi keresővel ellenben nyílt forráskódú, átlátható lesz.

Az alapítók szerint a titkos, zárt algoritmusokkal dolgozó keresők (mint például a Google) módosítanak a tiszta eredményeken.

Az egyik korai terv szerint így nézhet ki majd a kereső Forrás: Wikipédia

A Wikipédia keresője nem kíván ezzel a gyakorlattal élni, pusztán a minőséget veszi majd figyelembe.

Nem lesznek hirdetések sem,

a felhasználók csak a találatokat látják majd.

A Wikimedia közleménye szerint "demokratizálni fogja a hírekhez és információkhoz való hozzáférést" azzal, hogy a legrelevánsabb találatokat ássa elő, mindenféle kereskedelmi célzat nélkül.

Milliós projekt

Négy, egyenként 18 hónapos periódusban kívánják megvalósítani a projektet, melynek költsége összesen 2,5 millió dollárra rúghat.

Az első szakaszhoz szükséges 250 ezer dolláros támogatást szeptemberben kapták meg a Knights Foundationtől. Így derült ki a költségterv, és így erősítették meg a projekt létezését is.