Elegük lett a pilótáknak a lézerekből

lézersugár
A pilótákat is elvakítja
Vágólapra másolva!
A brit pilóták szerint szigorúbban kellene büntetni azokat, akik lézersugárral vakítják el a pilótákat. A rendőrség sokkal szabadabb kezet kapna, ha azokat támadófegyvernek minősítenék.
Vágólapra másolva!

A brit pilóták szövetsége (BALPA) szerint támadófegyvernek kéne minősíteni a lézersugarakat. Az utóbbi időben több olyan eset is történt, hogy földről érkező lézersugárral zavartak meg pilótákat, akik ugyan tartós károsodást nem szereztek, de átmenetileg elvakítják őket. Ezzel

akár több száz utas életét is veszélyeztették.

Britanniában jelenleg 2500 dollárig terjedő bírságot szabhatnak ki a pilóták szándékos, lézerrel való megzavarásáért, súlyos esetekben akár öt év börtön is jár érte. A BALPA szerint a rendőrség sokkal nagyobb hatalmat kapna akkor,

ha támadófegyvernek minősítenék a lézereket.

A pilótákat is elvakítja Forrás: AFP/Yannick Graziani

A szövetség szerint ijesztő mértékben nőtt a lézeres támadások száma, és maguk a lézerek is egyre erősebbek. Évente akár kétezer ilyen eset történik.

Egyre gyakoribb

A lézersugaras támadások világszerte egyre nagyobb problémát okoznak a légi közlekedésben, mivel a pilótákat elvakíthatja a fény. Egy most közzétett hangfelvétel szerint zöld lézerrel célozták meg a pápa repülőgépét is, amikor leszálláshoz készülődött Mexikóvárosban.

Előtte a Virgin Atlantic légitársaság New Yorkba tartó gépének kellett visszafordulnia London Heathrow repülőterére, miután a repülőtértől körülbelül 10 kilométerre nyugatra egy lézersugarat irányítottak a gépre, és a másodpilóta rosszul lett.

A gépen 252 utas volt.

A rendőrség nyomozást indított, de nem vettek őrizetbe senkit sem.