Feltalálták az emberiség adathordozóját

nanodiszk 5D
Vágólapra másolva!
Egy olyan újfajta adathordozót fejlesztettek ki, ami több száz terabájtnyi adatot tud tárolni évmilliárdokig. Ez lehet az emberiség háttértára, amivel a következő generációknak is megőrizhetnénk eddigi történelmünket.
Vágólapra másolva!

Új korszak kezdődött az adattárolásban. A Southamptoni Egyetem kutatói áttörő technológiát mutattak be: egy olyan, ötdimenziós módszerrel kialakított diszket készítettek nanoüvegből, ami

gyakorlatilag örökké tudja tárolni az adatokat.

Az üvegdiszk leginkább a Superman-filmekben látott memóriakristályokhoz hasonlít, ezzel a jövő generációinak is megőrizhetnénk emberiségünk eddigi történelmét. Az egyetem professzora, Peter Kazansky szerint:

Örökké hordozza tudásunkat

A diszk nanoszerkezetes üvegből készült, és az egyetem által kifejlesztett 5D-s rögzítési eljárással tudják írni és olvasni. Írásához ultragyors, rövid és intenzív lézersugarakat használnak, az információk a diszk nanorácsaiban tárolódnak.

Az információt öt dimenzióban kódolják: az adat iránya és mérete mellett a nanostruktúrák 3D-s elhelyezkedése is számít.

Az üvegdiszk akkora mint egy érme, és így készítik:

Az apró adathordozó 360 terabájtot tud tárolni, és akár ezer Celsius-fokot is elvisel. 190 fokon 13,8 milliárd évet bír ki a becslések szerint, szobahőmérsékleten viszont

gyakorlatilag örökké tart a virtuális élettartama.

Az emberiség archívuma

A technológiát még 2013-ban tesztelték először, mostanra sikerült tökéletesíteni. Akkor még csak egy 300 kilobájtos szöveges dokumentumot rögzítettek rá 5D-ben. Most olyan jelentős dokumentumokat írtak rá, mint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, Newton Optikája, Magna Charta. A jövőben főleg a nagy archívummal rendelkező múzeumok, könyvtárak, levéltárak hasznosíthatják.

A kutatók már keresik azokat a partnereket, akiknek segítségével kereskedelmi forgalomba is kerülhetne a fejlesztés.