John McAfee akarja feltörni a terroristák iPhone-ját

John McAfee,a McAfee amerikai vírusírtócég vezetője, Guatemala City
Vágólapra másolva!
Egyre élesebb az FBI és az Apple közti vita, továbbra is kérdés, hogy miként lehetne feltörni a San Bernardino-i terroristák telefonját. Az Apple nem hajlandó módosított operációs rendszert írni a kormánynak. John McAfee szeretné megmenteni a helyzetet, a kalandos életű szakember ingyen törné fel hackercsapatával a telefont.
Vágólapra másolva!

John McAfee, a McAfee vírusirtó atyja ajánlatot tett az FBI-nak: ingyen is feltörné hackercsapatával a San Bernardino-i terroristák iPhone-ját. Így az Apple-nek sem kéne hátsó ajtót készítenie a telefonhoz, ami McAfee szerint "Amerika végének a kezdetét jelentené." Üzenetét a Business Insideren publikált cikkében tette nyilvánossá.

McAfee állítása szerint

három hét alatt tudnák teljesíteni a feladatot.

"A világ legjobb hackereivel dolgozom, akik a saját köreikben legendának számítanak." Írásában azt is kifejti, hogy az FBI eddig miért nem jutott eredményre: egyszerűen nincs tehetségük, és előítéletesek, ezért nincsenek igazán jó szakembereik.

John McAfee, a McAfee amerikai vírusírtócég alapítója Forrás: AFP/Johan Ordonez

"Az FBI alapból nem foglalkoztat olyanokat, akiknek rózsaszín tarajuk vagy piercingjük van, ezért vagyunk lemaradva évtizedekkel." Szerinte hackernek születni kell, ahogyan zseninek is.

"Egy teremnyi Stanfordi Egyetemen végző szakember sem érhet fel egy olyan igazi hackerrel, aki lehet, hogy még a középiskolát sem végezte el."

A magánszféra végét jelentené

A héten egy szövetségi bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak a San Bernardino-i terrorista telefonjának feltörésében. Az egyik támadó iPhone 5c okostelefonját még mindig nem tudták feltörni az erős titkosítás miatt, és azóta sem jártak sikerrel.

Az utasítás szerint az Apple-nek olyan technológiát kell biztosítania a szövetségi nyomozóknak, amivel kikapcsolható a telefonba épített biztonsági rendszer. Ennek lényege, hogy ha a felhasználó tízszer is elrontja a jelszót,

akkor minden adat azonnal törlődik a telefonról.

Gyakorlatilag egy olyan frissítést kértek az operációs rendszerhez, ami mellőzi az iPhone összes védelmi rendszerét.

Az FBI ugyan azt állítja: csak ebben az egy esetben használnák fel a módosított verziót, Tim Cook szerint nincs garancia arra, hogy ez így is lesz. A szoftverhez rosszakarók is hozzájuthatnának, és több millió eszközt lehetne így feltörni.

Tim Cook nyílt levélben utasította el a kérést.

Tech cégek az adatok védelmében

A tech cégek hamar reagáltak az FBI és az Apple közti feszült helyzetre. Elsőként a WhatsApp alapítója, valamint a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai állt Tim Cook mellé. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója személyes Twitter-profilján foglalt állást, míg a Facebook közleményben reagált.

Mar Zuckerberg azt mondta, hogy továbbra is harcolni fognak az olyan követelések ellen, amelyek a tech cégek biztonsági rendszereit akarják gyengíteni.