Az idei év nagy visszatérője: a Nokia

2016.02.25. 06:05

Idén új okostelefonnal jelentkezhet a Nokia. A finn cég korábban már megerősítette, hogy visszatérnek az okostelefonpiacra. A szupergyors 5G mobilnet felhasználását magyar fejlesztéssel promózták.

Az idei év nagy visszatérője a Nokia lehet. Sokan emlékeznek még a milliók által megvásárolt telefonokra. Gondoljunk csak a népszerű 3310-es modellre, amiből egy még mindig van a fiókomban, s bizony sokszor mentett meg, amikor az első okostelefonok felmondták a szolgáltatot a kezdeti időszakban.

A butamobilok korában a Nokia olyan név volt, mint az okostelefonok esetében Apple és Samsung. Aztán a finn cég rossz lóra tett a Microsofttal, és azzal, hogy a Symbian után a Windows Phone rendszerére váltottak. Végül el is adták a redmondiaknak a telefonrészleget.

A Windowsé lett a Lumia, le is került a Nokia logó a mobilokrólForrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

A tavaly megjelent Lumia 950, és 950 XL, az első Windows 10 operáiós rendszerrel érkező csúcsmobilok csúnyán besültek. Olyan, mintha a Microsoft elsiette volna a kiadást, és egy félkész terméket adtak volna a felhasználók kezébe. Ezek után nem meglepő, hogy mindenki a Windows Phone halálát vizionálta.

Jöhet új mobil

A Nokia és Microsoft közti szerződés 2016 utolsó negyedévéig szól, a finn cég eddig nem adhat ki saját okostelefont. S mint a Mobil Világkongresszuson (MWC) a cég elnöke hangsúlyozta, nem akarnak egy rebrandelt telefonnal érkezni, amin csak a cég logója van rajta. "Át kell adni a Nokia érzést, ahogy a Nokiát az emberek ismerik" - mondta Rajeev Suri Barcelonában.

Rajeev Suri a barceloniai MWC-nForrás: AFP/Josep Lago

Triumvirátus

A finn cég nem tűnt el persze teljesen a süllyesztőben: az offline térképek mentésére is alkalmas, rendkívül népszerű Here Mapset német autógyártók vették meg 3 milliárd dollárért. Előtte viszont igazán impozáns lista készült az érdeklődőkről: az Uber, a Facebook, az Apple és a Microsoft is gondolkodott rajta, hogy megveszi a Nokia térkép-, és navigációs rendszerét.

A távközlési piacon is egyre komolyabb szereplők. Tavaly bevásároltak, s idén januárban már hivatalosan is a kezükbe került az Alcatel-Lucent francia cég, ezzel pedig az Ericsson és a Huawei legerősebb kihívója jött létre.

Az 5G szabványosítása épp zajlik, 2020-ra robbanhat be kereskedelmi forgalomba az új, szupergyors mobilinternet. A technológia felhasználási területeit mutatták be a távközlési cégek, szolgáltatók az MWC standjain.

Magyarokkal közösen

A Nokia a Budapesti Műszaki Egyetem diákjaival, és drezdai egyetemistákkal közösen mutatta be, miért is fontos az új 5G, és a gyors válaszidő. A magyar hallgatók által átalakított kisautók köröztek egy terepasztalon, a szenzorok segítségével követték a 8-as alakzatban felrajzolt fekete csíkot, miközben a vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikáltak egymással, és a központi szerverrel.

Így kerülték el az összeütközést, nem csak a kereszteződésben, de akkor is, ha egy autónak hirtelen fékeznie, és megállnia kellett, mert egy látogató hirtelen betette kezét egy kisautó elé, ami azonnal megállt.

Ez gyakorlatilag a jövő közlekedése, az önjáró autók kora. A Nokia pedig a hálózatot, és az infrastruktúrát adja hozzá. A szolgáltatók, és gyártók pedig eldönthetik, mire és hogyan akarják használni.

A terepasztalon az autó körül folyamatosan változó alakzat mutatta, éppen melyik hálózaton van a jármű. A háromszög, a négyzet és a hatszög mint 3 mobilszolgáltató. Az autó pedig ahogy haladt, úgy csatlakozott át lokációs alapon a legközelebbi, legjobb megoldásra.

Az iPad-klón

A harmadik terület, amiben a Nokia jeleskedik: a saját szabadalmak. Ha nem gyárthat sajátot, ráteszi a kezét: a nevét és a logóját egy más cég által gyátrott termékre. Ilyen volt az iPad-klón is, a tavalyi CES kütyüexpón bemutatott N1 tablet. Az Apple termékeit összszerelő, kínai Foxconn gyártotta. Ez volt az első USB-C csatlakozóval felszerelt táblagép.

Nokia N1 tabletForrás: Nokia

Beelőzni mindenkit

A mobilon kívül azért saját terméket is készítettek. Bár csak a mostani barcelonai kongresszuson robbant be igazán a virtuális valóság, s került mindenki szelfibotjára egy 360 fokban rögzítő kamera, a Nokia már tavaly júliusban - a legtöbb gyártót beelőzve - bemutatta a kifejezetten filmeseknek szánt scifi labdát, az OZO-t.

A VR-kamerát december óta lehet előrendelni borsos áron: 60 ezer dollárért, azaz több mint 17 millió forintért.

Az OZO VR-kamera a Nokia standjánForrás: Origo

"Tartozunk magunknak annyival, hogy a fogyasztói piacon is kísérletezünk" - mondta a Nokia-elnök. Jelenleg főleg az üzleti szegmens az erős, idén viszont újra megismerheti az átlagpolgár is, mit tud a cég.

Rajeez Suri tavaly megerősítette, amint a megállapodás lejár, visszatérnek a telefonok világába. Addig megfelelő partnereket, és új nevet keresnek a készülékeiknek. Bloggerek korábban már kiszúrták, hogy a belső egy Nokia 1100 kódnév alatt futó androidos mobilt tesztelt a cég.

Ez volt a finn cég egyik legnépszerűbb butatelefonja: 2003-as bemutatása óta több mint 250 millió példányt adtak el belőle világszerte. A legtöbbet eladott mobil és elektronikai cikk lett, összehasonlításképp az Apple iPod lejátszójából körülbelül 110 milliót adtak el.

Visszatér a legendás mobilgyártó?Forrás: AFP/Marja Airio

Ugyan év végig még sok minden változhat, egy biztos: akik már 2011-ben at gondolták, hogy a Windows Phone felkarolása bukott ötlet, jól tippeltek. Kérdés, ha egy Androidot futtató Nokia csúcsmobil jön, az hogy szerepel majd. Év végén talán megtudjuk. Nem sietünk, minek rohanni" - fogalmazott a Nokia vezérigazgató Barcelonában.

A MWC mobilexpón kinn az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!

A Nokiáról: