Egy titkolt egyiptomi hírszerzési szerv többször is vásárolt kémszoftvereket európai cégektől. Az arab tavasznak nevezett tüntetéssorozat idején a Nokia Siemenstől vett technológiákkal figyelték meg az embereket.

Egy egyiptomi hírszerzési szerv több európai cégtől is vásárolt fejlett megfigyelési technológiákat. Az ügynökség eddig titokban működött, létezésére most derült fény – állítja a Privacy International jogvédő szervezet jelentése.

A szerdán publikált tanulmány szerint finn, német és olasz cégek is adtak el kémszoftvereket az egyiptomi TDR ügynökségnek, amely létezését eddig titkolta az egyiptomi kormány.

A Privacy International kutatásának célja, hogy fényt derítsen arra, miként kereskednek nyugati technológiai cégek kémszoftverekkel az elnyomó államokban. Az Európai Parlament 2014-ben kérte, hogy tiltsák be az ilyen szoftverek árusítását Egyiptom számára, ugyanebben az évben az Európai Unió szigorúbb engedélyekhez kötötte a kémszoftverekkel való kereskedést. 

Az arab tavasz idején is mindenkit lehallgathattakForrás: AFP/Virginie Nguyen Hoang

A Nokia szemet és fület adott nekik

A 2011-es kormányellenes tüntetéssorozat, az arab tavasz idején is vásárolt az egyiptomi kormány kémprogramokat. A dokumentumok szerint ekkor a finn Nokia Siemens Networks (NSN) biztosított olyan technológiát nekik, amivel a telefonhívásokat tudták lehallgatni és ellenőrizni. Ezen felül egy olyan hálózatot is vettek az NSN-től, amivel hozzáférhettek az internethez akkor is, amikor a kormány országszerte lekapcsolta a telefon- és internethálózatokat a felkelés idején.

A legprofibbaktól vásároltak be

A tényfeltáró dokumentumban szerepel az olasz Hacking Team és a német Gamma International cég neve is, mindkét vállalat arról híres, hogy kiberfegyvereket adnak el elnyomó rezsimeknek.

Egy 2015-ös dokumentum szerint a TDR több mint egymillió dollárt akart költeni egy olyan malware programra, amivel távolról figyelhettek volna meg számítógépeket és okostelefonokat. A Hacking Team "Remote Control System" nevű programjával a szervezetek valós időben tudnak elérni és megfigyelni eszközöket, ugyanezt tudja a Gamma International hírhedt "FinFisher" programja is. Az egyiptomi hírszerzők valószínűleg az utóbbit használták.

A Hacking Teamtől amúgy vásárolt már kémszoftvert több százmillió forintért két magyar titkosszolgálat is, más 71 ország kormányával egyetemben – ez akkor derült ki, mikor 400 gigabájtnyi belsős anyagot loptak el a cégtől.

Ez nem demokrácia

A Hacking Team hamar reagált a publikációra: szerintük az exportot a jelenlegi szabályzásoknak megfelelően bonyolították le, az egyiptomi eladás is legális volt. A Nokia Siemens úgy nyilatkozott, hogy már 2009 óta nem kereskednek ilyen technológiákkal.

A TDR szervezet pontos tevékenysége még mindig kérdéses, létezését nem ismeri be az egyiptomi kormány.

A Privacy International szerint ha egy titkos szervezet milliókat költ arra, hogy megfigyelje a lakosok kommunikációját, azt orvosolnia kell az országnak. Ez nem fér össze Egyiptom azon törekvésével, hogy demokratikus állam legyen.