Az Apple továbbra sem enged: egyenesen feltörhetetlenné szeretné fejleszteni az iOS titkosítási rendszerét.

Hiába próbál folyamatosan nyomást gyakorolni az FBI az Apple-re, a cég nem hajlandó engedni. A szövetségi iroda a decemberi San Bernardinó-i terrortámadások egyik elkövetőjének telefonjához szeretne hozzáférni, de az Apple nem akar hátsó ajtót építeni rendszerébe.

A cég visszautasította, hogy egy olyan módosított szoftvert hozzon létre, amellyel az FBI feltörhetné a terrorista iPhone 5c készülékét.

Tim Cook nem akar belenyúlni az iPhone-okbaForrás: AFP/Josh Edelson

Az Apple most úgy néz ki, pontot szeretne tenni az ügy végére: elkezdtek dolgozni új biztonsági megoldásokon, melyek még azokat az apró kerülőutakat is eltörlik, melyeket az FBI kihasználhatna. A cég így nemhogy könnyítené, de még nehezítené is az FBI dolgát. Ez egyben garancia is lenne arra, hogy amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az Apple-nek létre kell hoznia a rendszert megkerülő szoftvert, azután többé nem lehetne azt használni.

Hamarosan lépni kell

Február 20-án kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját és James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját az Apple-telefonok titkosításának ügyében. A meghallgatást március 22-én tartják a kaliforniai Riverside-ban.

A meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cooknak és Comeynak el kell mondani, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.