Űrtechnológiát raknának az okostelefonokba

2016.02.25. 13:30

Mobiltelefonokba építenének olyan távérzékelő technológiát a Xerox kutatói, amit a NASA is használ. A hétköznapi ember azonban nem a Mars felszínét vizsgálná vele, hanem például halat, gyümölcsöt, vagy gyanús anyajegyeket.

A Xerox amerikai kutatóintézete, a PARC olyan megoldáson dolgozik, amivel az okostelefonokba is lehetne építeni hiperspektrális távérzékelős kamerát - írja a cég sajtóközleményében. Nem csak telefonban, de drónban, és más hordozható készülékekben is használható lenne a technológia.

A hiperspektrális távérzékeléssel  a távolból, elektromágneses úton lehet azonosítani különféle objektumokat. Ezen felül azokat le is lehet tapogatni, adataikat elemezni.

Ezt a módszert vetette be a NASA is az idegen égitestek, és a Mars felszíni anyagainak vizsgálatakor.

Ezzel kiderül, hogy a kosárba mi kerülForrás: Thinkstock

A Xerox célja, hogy ez a technikát az átlagemberek is használhassák különféle telefonos appokkal. És hogy ez miért lehet jó nekünk? A letapogatás hasznosabb lenne, mint gondolnánk:

  • látnánk a piacon, hogy melyik a legérettebb gyümölcs
  • kideríthetnénk, hogy a pultban lévő hal friss, vagy fagyasztott készletből származik
  • részletes felvételt készíthetnénk gyanús anyajegyekről, majd azt orvosi elemzésre küldhetnénk

Ehhez először azonban csökkenteni kell a jelenleg használt hiperspektrális kamerák méretét, hogy azok beférjenek a telefonba is. Nem utolsósorban pedig arra is kell törekedniük a kutatóknak, hogy készülék megfizethető maradjon, a kamera ne növelje meg túlságosan annak árát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK