A Signal nevű csevegőapp egyik fejlesztője igazolt le az Apple-höz. Ezt az alkalmazást használja az amerikai kémbotrány kirobbantója, Edward Snowden is. Az almás cég bekeményít: úgy látszik, komolyan elkezd dolgozni a feltörhetetlen iPhone-okon.

A legjobb szakembereket toborozza az Apple, hogy feltörhetetlenné tegye iPhone-jait. Most Frederic Jacobs svájci fejlesztő fogadta el a cég felkérését a közös munkára. A fejlesztő korábban azon a Signal nevű csevegőappon dolgozott, amit maga Edward Snowden is napi szinten használ.

Jacobs nyáron kezd dolgozni az Apple-lel a CoreOS biztonsági csapatban, azt még nem tudni, hogy pontosan milyen pozícióban.

A legbiztonságosabb csevegőapp

A Signal alkalmazással a szöveges üzenetek mellett titkosított képeket, videókat küldhetünk, és hanghívások is kezdeményezhetők vele. Az app végponttól végpontig terjedő titkosítást használ. Ezzel még maguk a fejlesztők sem tudnak belenézni az üzenetekbe, akkor sem, ha törvényi utasítást kapnak egy-egy információ kiadására.

Még Edward Snowden is elismeri a Signal titkosítási rendszerétForrás: citizenfourfilm.com

A cél: feltörhetetlenség

Az Apple a héten jelentette be, hogy még szigorúbb titkosítási rendszert fog fejleszteni, gyakorlatilag feltörhetetlenné akarja tenni rendszerét. Hiába próbál folyamatosan nyomást gyakorolni az FBI az Apple-re, a cég nem hajlandó engedni.

A szövetségi iroda a decemberi San Bernardinó-i terrortámadások egyik elkövetőjének telefonjához szeretne hozzáférni, de az Apple nem akar hátsó ajtót építeni rendszerébe.

A cég visszautasította, hogy egy olyan módosított szoftvert hozzon létre, amellyel az FBI feltörhetné a terrorista iPhone 5c készülékét. Az Apple ezért mos elkezdett dolgozni új biztonsági megoldásokon, melyekmég azokat az apró kerülőutakat is eltörlik, melyeket az FBI kihasználhatna.