Ha épp telefonvásárláson gondolkodik, várjon még egy keveset. A Mobil Világkongresszuson rengeteg új mobil mutatkozott be, ezek sorra bekerülnek a boltok polcaira, lenyomva a meglévő modellek árát. 

A Mobil Világkongresszuson (MWC) ismét új okostelefonok mutatkoztak be, így összeszedtük, hogy szerintünk – a teljes igénye nélkül – melyek voltak a legjobb készülékek. 

9. HTC Desire 530, 630, 825

A tajvani cég belépőszintű, pénztárcabarát és divatos készülékeket mutatott be, amelyekkel főleg a fiatalokat célozzák. Háromféle méret és felszereltség, de mindegyik szerény belsőt takar. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

8. Sony Xperia X, XA, X Performance

A Sony nem tudott igazán megújulni az utóbbi években, külsőre elég hasonló, négyszögletes telefonjaik egyenméretűek. Főleg a kamerára gyúrt rá a japán cég, de ez édeskevés a visszatéréshez. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

Az új Xperiát fotózzák egy iPhone-nalForrás: Origo

7. Lenovo Vibe K5 és K5 Plus

Két olcsó, de ahhoz képes korrekt felszereltségű telefonnal jelentkezett a Lenovo. Bár a cég megbízható készülékeiről híres, a frissítésekkel – úgy tűnik – hadilábon áll: Android 5.1-et tettek rá a mobiljaikra, pedig a 6.0 már október óta elérhető. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

6. Akyumen Hawk Prime és Dimension

A világ legkisebb projektorát, de egyik legvaskosabb okostelefonját mutatta be az Akyumen. A kaliforniaiak szórakoztatási és oktatatási célokra szánják a két mobilt, és a táblagépeiket is.

> Bővebben a telefon(ok)ról < 

A falra vetíti a képet a mobilForrás: Origo

5. Caterpillar S60

Igazi hőkamerás szörnyet mutatott be a strapabíró telefonjairól híres Caterpillar. Az S60 megkapta a Flir hőkamerát a sima hátlapi optika mellé. Remek üzemidőt kapott a készülék, és a masszív kialakítás is megmaradt: ütésálló és vízálló a mobil. 

> Bővebben a telefon(ok)ról < 

4. Alcatel Idol 4 és 4S

A már kínai TCL kezében lévő Alcatel OneTouch mobilok az Y generációt célozták meg. A specifikáció ugyan előre kiszivárgott, így az MWC-n már nem volt nagy meglepetés, azért az, hogy a telefon csomagolása egy virtuális sisak, sokakat elbűvölt. Kár, hogy pocsék, pixeles képet ad a szerkezet. 

> Bővebben a telefon(ok)ról < 

VR-élménnyel érkezik az Alcatel Idol 4 – kár hogy olyan a sisak, mint egy pár ezres kínai változatForrás: Origo

3. HP Elite x3

A Microsoftnak nem sikerült, de partnerük, a HP kiadott egy bivalyerős, Windows 10-es mobilt, ami szintén alkalmas a Continuum funkció használatára. Azaz az okostelefon számítógéppé alakul: billentyűzetet, egeret és kijelzőt csatlakoztathatunk hozzá. A kérdés az árazás, és hogy ki meri androidos helyett windowsos mobil mellett letenni a voksát. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

2. LG G5

Ezt a telefont találta a mobilkongresszust szervező GSMA az idei legjobb, MWC-n bemutatott telefonnak, az újságírók, látogatók nem értettek egyet ezzel a véleménnyel. 

Az LG G4 és G5 egymás mellettForrás: Origo

A G4 prémium külsejét egy műanyagnak ható fémház váltotta. És bár kompakt a kialakítás, az akkumulátor egy gombnyomásra kicsúsztatható alul. Kapunk hozzá egy csomó kiegészítőt, az LG Friends szett részeként: VR-kamerát, töltőt, hangszórókat. 

Az akkumulátor a G4-eséhez képest kisebb, az Always on mód viszont gondoskodik róla, hogy ha csak az órára, töltöttségi szintre vagy értesítésre vagyunk kíváncsiak, ne az egész kijelzőt kelljen bekapcsolni. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

1. Samsung S7 és S7 Edge

A dél-koreaiak meghallgatták a felhasználók óhajait, és mindent pótoltak, javítottak, ami nem tetszett az előző csúcsmobilokban. Visszakapta a vízállóságot, és meglepő módon a microSD-bővíthetőséget is, amikor egyre többen a felhőtárhely kiegészítésre térnek át. 

A külsőt megörökölte az S7 elődjétől, a hátlapon viszont sikerült faragni, hogy ne álljon ki annyira a kamera. Az új Samsung telefont az LG-hez hasonló Always on display technológiával szerelték fel a spórolás jegyében. 

A nagyobb akkumulátor a FastCharge által gyorsan feltöltődik, a hibrid kártyafoglalat által pedig akár dual SIM-es is lehet a mobil. Az Edge oldalról behúzható menüje a szoftveres frissítés által dupla akkora is lehet. 

> Bővebben a telefon(ok)ról <

Az Apple különcködik

Azt azért érdemes fejben tartani, hogy az Apple külön eseményen mutatja be legújabb készülékeit – idén a március 21-ei héten – így sem a Las Vegas-i CES kütyüshow-n, sem pedig a barcelonai mobilkongresszuson nem képviseltetik magukat. A „Think Different”, azaz gondolkozz másként mottó alapján mindig külön időpontban és helyszínen jelentik be a fejlesztéseiket. 

Bár több tízezer-százezer ember megy el ezekre az expókra, az Apple saját show-t csinál, ahol csak a cégre és csak a készülékeire figyel a világ. Nem veszik el egy bejelentés a Samsung, Sony, Huawei, Microsoft bemutatóinak sorában. Egy új iPhone és a róla készült képek és videók nem kerülnek be egy három-négy napos hírdömping közé. 

Az Apple szereti, ha csak rá koncentrálnak, ha bejelentést teszForrás: AFP/Josep Lago

Ahogy arra sincsenek rákényszerítve, hogy mindenképp be kelljen valamit mutatniuk. Ha minden év elején Las Vegasban, majd rögtön azután február végén-március elején Barcelonában prezentálniuk kell, és nincs mit, bizony az is hír, de negatív. 

Ahogy idén a Microsoft is inkább csak a Windows 10-et futtató új tabletekkel, hibrid laptopokkal vett részt elsősorban az MWC-n, saját nagy bejelentésük nem volt. 

Az Alcatel és a Huawei is windowsos hibrid gépet mutatott beForrás: Origo

A harmadik indok amiért nem vesznek részt ezeken az expókon, hogy ott bizony egyre több a közép- és alsókategóriás telefon. Az Apple pedig – főleg a magyarországi és európai árakat elnézve – prémium kategóriás, drága készülékeket mutat be és ad el. A mobilkongresszuson show-t tartani olyan lenne, mintha egyetlen eseményen mutatkoznának be egy francia divatház egyedi ruhái, illetve a H&M tömegcikkei és más konfekcióruhák. Teljesen más a célközönség. 

Az időzítés viszont jelképes: épphogy lecseng majd az MWC körüli őrület, amikor jönnek az Apple termékek: új iPadet, kisebb, de okosabb iPhone-t és új Apple Watch-szíjakat vizionálnak a bennfentesek. 

Törnek fel a kínaiak

Nemcsak az Apple, de a jelenlegi toplistán szereplő, többségükben kínai cégek sem képviseltették eddig magukat ezeken az expókon. Az iPhone-klónjairól elhíresült Xiaomi idén már az MWC-n mutatta be legújabb készülékét, de a kevésbé befutott vállalatok kimaradnak a látványos promózásból, de erre talán nincs is szükségük. 

A Xiaomi és az Oppo is jelen volt már BarcelonábanForrás: Xiaomi

A top 5-ös listáról csupán a Samsung és a Huawei tudta növelni bevételeit 2015 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az Apple-nek az első visszaeséssel kell szembenéznie. 

Éves viszonylatban a Huawei teljesített a legjobban, több mint százmillió okostelefont adtak el globálisan. A kínai cég célja, hogy piacvezető legyen, nem elégszik meg a harmadik hellyel, el akarja happolni a trónt az Apple és Samsung elől. 

Az egyértelműen jól látszik, hogy a megfizethető árú androidos mobilok és a prémium kategóriás csúcstelefonok tartják mozgásban a piacot. Az állóvizet 2016 végén a Nokia bolygathatja még meg, ha tényleg visszatér a saját mobiljaival.