Szakított a kábelekkel a Raspberry Pi

2016.03.01. 10:37

A megszokott áron kínál remek miniszámítógépet a Raspberry Pi. Az új Raspberry Pi 3 Model B nem csak gyorsabb lett, de szakított a kábelekkel is.

Megjelent a Raspberry Pi 3 Model B, a miniszámítógép harmadik generációs modellje. A bankkártyaméretű számítógép nem csak gyorsabb lett, de hasznos újításokat is kapott negyedik születésnapja alkalmából.

A legnagyobb újdonság a négymagos, 1,2 GHZ órajeles 64 bites ARM chip, amivel az első Raspberry Pi processzorhoz képest tízszer, a tavalyi Raspberry Pi kettes modellhez képest pedig 1,6-szor gyorsabb az új modell.

Viszlát, kábelek!

Az új modell már támogat vezeték nélküli technológiákat is, a Wi-Fi-nek köszönhetően nincs szükség már kábelekre a netezéshez. Emellett megmaradt az Ethernet port is a kábeles megoldáshoz.

A Bluetooth-támogatásnak köszönhetően pedig már az okoseszközökkel is össze tud kapcsolódni, immáron ideális eszköz IoT megoldásokhoz.

Ugyan külsőre nem változott, belül okosabbForrás: Raspberry Pi

Ezt tudja a Raspberry Pi 3 Model B

  • Processzor: négymagos, 1,2 GHZ ARM Cortex A-53, 64-bites
  • Memória: 1 gigabájt
  • Kapcsolat: Wi-Fi, Bluetooth 4.1
  • Csatlakozók: 4x USB port, HDMI kimenet, ethernet port, kártyaolvasó
  • Ár: 35 dollár (kb. 10 ezer forint)

A termék megőrizte árát is, az előző Pi modellhez hasonlóan csak 35 dollár, ami átszámítva tízezer forint. Hazai webáruházból 17 ezer forintért rendelhetjük. Természetesen használatához továbbra is szükséges háttértár, monitor,billentyűzetre, és egér.

Számítógépet mindenkinek

A Raspberry Pi termékek azért ilyen olcsók, mert nem egy profitorientált cég készíti őket, hanem a Charity Commission for England and Wales nevű jótékonysági szervezet egyik ágazata. 

Az Raspberry Pi alapítvány célkitűzése, hogy minél több emberhez eljusson a modern számítástechnika, ehhez pedig megfizethető, szinte fillérekért tömeggyártott készülékekre van szükség. 

A Raspberryket elsősorban gyermekeknek találták ki, mára azonban már számos területen használható. A hobbi barkácsolók készíthetnek belőle olcsó laptopot, médialejátszót, IoT-eszközt, access pointot, különféle szervereket, azzal robotokat vezérelhetnek.

A Raspberry Pi miniszámítógépekből eddig 8 millió példány kelt el világszerte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK