Büntetik a franciák a facebookos gyerekfotókat

2016.03.03. 08:08

Egyre több országban hívják fel a szülők figyelmét a hatóságok, hogy legyenek felelősségteljesebbek, ha gyerekeikről készült fotókat osztanak meg a neten. Nem csak bűnözők élhetnek vele vissza, de később a gyerek is beperelheti miatta a szülőt.

A francia rendőrség arra kérte a szülőket, hogy kétszer is gondolják meg, milyen képet töltenek fel a Facebookra gyermekeikről. Az ugyanis nem csak a gyermekek privátszféráját sérti, de vissza is élhetnek vele.

A hatóság szerint a nyilvánosan megosztott képekre szemet vethetnek bűnözők, később pedig szociális és pszichológiai problémákat is okozhat a gyerek számára egy-egy előnytelen gyerekkori fotó.

Bűnözők is hozzáférhetnek a megosztott képekhezForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Egy francia internetjogi szakértő szerint a nyilvánosan megosztott gyerekfotók más kellemetlen következményekkel is járhatnak:a gyermek később beperelheti érte a szülőt.

A francia törvény szerint börtönbüntetést és pénzbírságot is kaphat az, aki harmadik félről készült képeket publikál és terjeszt nyilvánosan, annak beleegyezése nélkül. Ez azokra a szülőkre is vonatkozik, akik a még döntésképtelen gyerekeikről posztolnak képeket.

Az internet nem felejt

A francia adatvédelmi szerv arra kérte a szülőket, hogy legyenek szigorúbbak, és korlátozzák a képek hozzáférését a közösségi oldalakon is. Lehetőleg csak közeli ismerősök lássák a képet, még jobb, ha csak családtagok. Korábban a német rendőrség is ezt kérte a szülőktől. Jobb kétszer meggondolni: az internet nem felejt"- mondta a BBC-nek Hanki Ulrich német rendőrségi szóvivő. Az nem feltétlenül baj, ha a közösségi médiában osztanak meg személyes fotókat az emberek. Viszont fontos, hogy ne nyilvános tartalomként tegyék ezt, hanem például zárt csoportokban, vagy szűrők alkalmazásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK