A világ első nagyszabású drónversenyén 1 millió dollárt (283 millió forintot) osztanak ki összesen a pilóták közt. A rendezvényt Dubajban tartják, a selejtezőre százan jelentkeztek.

Dubajban rendezik meg március 11-én a World Drone Prixet, ami a világ első nyilvános, nemzetközi drónfutamja. A szerkentyűk több mint 100 kilométer per óra sebességgel róják majd a köröket.

Több mint 100 csapat vesz majd részt március 7-i selejtezőn, a legjobb 32 pilóta fog végül megmérkőzni a végső, kétnapos összecsapáson.

Az összdíjazás 1 millió dollár (azaz 283 millióforint, a győztest ebből 250 ezer dollár (71 millió forint) illeti. Ugyan ez még csak töredéke a nagy autóversenyekének, arra pont elég, hogy későbbi versenyekre is odacsalogassa a résztvevőket.

Több mint 100 csapat jelentkezettForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Hogy néz ki egy drónverseny?

világ első drónversenyét tavaly tartotta egy amerikai hobbidróncsapat, akik egyfajta virtuális szemüveg segítségével reptettek drónokat New Yorkban. A házi készítésű repülő szerkezetek akár 160 kilométer per órás sebességgel képesek hasítani a levegőt.

Kísérleti jelleggel Amerika nyugati partján megtartották az első drónversenyeket idén. Ezeket egyelőre zárt körben tartják stadionokban, majd a felvételeket YouTube-on, és a szervezők (DRL) oldalán osztják meg. A jövőben lehetőség lesz online, illetve a helyszínen is élőben nézni a versenyeket. Sokak szerint ez lesz az új Nascar, vagy F1.