San Bernardino: egyre többen az FBI oldalán

apple logo fenyek
Lehet, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit?
Vágólapra másolva!
A legtöbb techóriás úgy vélekedik a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltöréséről, mint az Apple, azaz jobb nem kiengedni a dzsinnt a palackból. Azonban egyre többen sorakoznak az FBI pártján is. Az Amazon bejelentette, hogy eltörli a titkosítást számos készülékéről, ezzel gyengítve több millió felhasználó adatvédelmét. Franciaország egyenesen büntetné azokat a cégeket, akik nem hajlandók adatokat átadni a kormánynak nemzetbiztonsági ügyben. Mindeközben San Bernardino kerületi ügyésze abszurd pánikkeltéssel próbál manipulálni.
Vágólapra másolva!

Míg a nagy techcégek és több elismert szakember (például a Turing-díjjal frissen kitüntetett kriptográfus, Martin Hellman) is úgy gondolja, hogy az Apple megtörésének súlyos következményei lehetnek, egyre többen sorakoznak a másik oldalon.

Most az Amazon tett meglepő lépést: FireOS operációs rendszerük frissítésével

megszüntetik a készüléktitkosítást a Fire Tablet és Kindle Fire, Fire Phone, Fire TV eszközeikben.

Azaz táblagépek, okostelefonok és médialejátszók több millió felhasználójának adatait teszik sebezhetőbbé.

Az e-kereskedelmi óriás szembemegy a széllel Forrás: AFP/Philippe Hugue

A készülék titkosítása eddig azt biztosította, hogy

ha a telefon elveszik vagy ellopják, a tulajdonoson kívül más ne férhessen hozzá a jelszóval védett, telefonon tárolt adatokhoz.

Az Amazon azzal magyarázta a lépést, hogy ki akarják szedni azokat a vállalati funkciókat, amelyeket amúgy sem használnak a felhasználók. A döntés nem volt szerencsés, a felhasználók panaszáradata elözönlötte a közösségi médiát, fórumokat és blogokat. Az Amazon azonban biztosította őket: az eszközök biztonságosan kommunikálnak a felhős tárhellyel továbbra is.

Az időzítés szerencsétlen:

könnyen úgy tűnhet, hogy az Amazon az FBI oldalán foglal állást a titkosítás gyengítésével,

holott korábban azt hangoztatta, hogy az Apple-lel ért egyet. A helyzetet valószínűleg egy hivatalos közleménnyel tisztázzák majd. A cég szóvivője azt állítja, hogy a döntés már tavaly ősszel megszületett, a vita kirobbanása előtt.

Franciaország bekeményít

Franciaországban új törvénnyel próbálják elejét venni az Apple–FBI-ügyhöz hasonló huzavonáknak. Csütörtökön megszavazták azt a törvénymódosítást, amely alapján büntetést lehetne kiszabni az olyan mobilgyártókra,

akik nem működnek együtt a kormánnyal a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben.

Ezzel akarják elkerülni, hogy a cégek az Apple-höz hasonlóan megtagadják a titkosítás mögé rejtett adatok átadását. Ezért öt év börtön és 350 ezer euró pénzbírság is járhat. A törvényt első olvasatban fogadták el, de a parlamenti vita után nem biztos, hogy érvénybe is lép.

A Charlie Hebdo-tragédiára emlékeznek a budapesti Francia Intézet előtt Fotó: Bielik István - Origo

Nincs is más olyan ország, amelyet érzékenyebben érinthetne a vita: a franciák számára a terrortámadások tragikus éve volt 2015. A januári Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletek és az ország történetében legtöbb áldozatot követelő november 13-i támadássorozat között több iszlamista támadás is megrázta az országot.

Vírusok és unikornisok

San Bernardino megye kerületi ügyésze is kommentálta az Apple és az FBI közt kialakult helyzetet, bár pontosan senki sem érti, mire is gondol.

Ő nem várt spekulációval állt elő a héten: szerinte egy "lappangó kiberkór" lehet az ominózus telefonon,

ami veszélyeztetheti az egész megye informatikai hálózatát.

A terrorista házaspár férfi tagja a dél-kaliforniai San Bernardino megye egészségügyi intézményének közalkalmazottja volt már öt éve, a feltörhetetlen, céges iPhone-t pedig az állam jegyezte. Az ügyész szerint a telefon így össze lehet kötve a megye informatikai hálózatával. Ha feltörnék a telefont, akkor kiderülne, hogy egy olyan vírus lappang rajta, ami bármikor aktiválódhat.

A meglehetősen homályos felvetésre Jonathan Zdziarski iOS-biztonsági kutató válaszolt „Lappangó kórok és unikornisok” blogbejegyzésében, amelyben taglalja, hogy ez több okból sem lehetséges - főleg azért sem, mert már maga a kifejezés sem létezik az informatika világában.

A biztonsági szakértő szerint az egész feltételezés felesleges pánikot kelt, és nagyon valószínűtlen.

A körzeti ügyész célja az apokaliptikus vízióval valószínűleg a manipulálás.

Az FBI többször is hibázott

A hét legizgalmasabb eseménye azonban az FBI-igazgató és az Apple képviselője közti kongresszusi meghallgatás volt, ahol a demokraták és republikánusok közösen támadtak az FBI-igazgatóra. A szövetségi nyomozó iroda eddigi nyilatkozataiban komoly ellentmondásokat fedeztek fel. James Comey nemcsak azt ismerte el, hibáztak a terroristák mobiljának feltörése ügyében, de

azt is, ha az Apple hátsó kaput biztosítana nekik, azt nem csak ennél a telefonnál használnák ki.

Március 22-én Tim Cookot, az Apple-vezért hallgatja meg a Kongresszus.