A Google valósíthatja meg a Facebook tervét

Project Loon, ballonokkal biztosítana internet elérést az egész Földön a Google, próba New Zealandon
Vágólapra másolva!
A Google már tárgyal a szolgáltatókkal azzal kapcsolatban, hogy Indiában is tesztelhessék internetsugárzó ballonjaikat. Így javítanák az internetelérést az elmaradott területeken. A Facebooknak is ez volt a célja, ám a Free Basics programot múlt hónapban betiltották az országban.
Vágólapra másolva!

A Google-nek sikerülhet az, amibe a Facebook bicskája beletört. A keresőóriás már több indiai telekommunikációs szolgáltatóval is tárgyal arról, hogy el tudják indítani az országban internetelérést javító Project Loon programjukat.

Ennek keretén belül légballonokkal szolgáltatnának wifit a fejlődő területeken. Ugyanez volt a célja a Facebook Free Basics programjának is (eleinte internet.org), ám azt

múlt hónapban betiltották az országban a netsemlegesség megsértése miatt.

Project Loon ballon Forrás: Project Loon

A Google megoldása annyiban térne el, hogy nem korlátozná az elérhető oldalakat, csak az internetelérésen javítana. Üzleti modellről még nem beszélt a cég, és az még sem biztos, hogy a netezni kívánók ingyen netezhetnének.

Zuckerbergnek nem sikerült

A Facebook Free Basics nevű programja 2013-ban robbant be a köztudatba, akkor még Internet.org néven. A program célja az volt, hogy a világ szegényebb régióiba is internetelérést vigyen, ingyen elérhető oldalakkal. Ez a jótékonykodás azonban öncélú is volt: csak a saját, és a cég által kiválasztott tartalmak voltak elérhetők a világ eldugott pontjain, például a Facebook. Az ingyenes csomagból kizárta például a konkurens Google termékeit, ezzel piaci előnyre téve szert az adott területen.

Így a kezdeményezés gyorsan kiváltotta az interneres szabadságjogok harcosainak ellenszenvét, mivel egyes szolgáltatásoknak ezzel előnyt ad, másokat kizár.

A szolgáltatást februárban betiltották a Indiában,

másik 30 országban még működik.

Felhőn túl jön az internet

Az internetet sugárzó Project Loon léggömböket 2013-ban kezdték tesztelni a Google Új-Zélandon. A Loon a Google fogalmazása szerint

a földi 3G mobilhálózatokkal azonos sebességet biztosít,

ez elvileg néhány 384 kilobájtos másodpercenkénti átviteli sebességet, de akár 1-2 megabites rátát is jelenthet.

A sztratoszférában lebegő léggömbök nem csak a földi irányítással, illetve internetszolgáltatóval kommunikálnak, hanem egymással is, így biztosítva a lehető legjobb lefedettséget használóik számára. A ballonos internet azonban nem csak a közművek nélküli, fejlődő területek problémáit oldhatja meg. Olyan tájakon is hasznos lehet, ahol a hálózatépítés lehetséges, csak drága. Internetet kaphatnak a szigetvilágok, magashegyi régiók vagy dzsungelek.

Múlt hónapban Sri Lankán kezdték tesztelni a ballonokat, idén Indonéziában is elindítják.