Egyetlen appal lehet vásárolni a fantomboltban

viken bolt alkalmazás okostelefon svédország
A vonalkódot kell csak beszkennelni
Vágólapra másolva!
Svédországban nyílt az első olyan bolt, ahol nem dolgozik egyetlen alkalmazott sem. Okostelefonos alkalmazással lehet kinyitni az ajtót, és bevásárolni.
Vágólapra másolva!

Robert Ilijason informatikus olyan önkiszolgáló élelmiszerboltot nyitott a svédországi Viken faluban, ahol egyetlen alkalmazott sem dolgozik.

A vásárlók egy okostelefonos appal tudják kinyitni az ajtót, így vásárolhatják meg a termékeket is.

Az alkalmazás a Google és az Apple digitális áruházaiból tölthető le, ezután készíteni kell egy vásárlói fiókot. Ezután léphetnek be az üzletbe, a termékek vonalkódjának beszkennelésével rakható kosárba az áru.

A vásárlások összegét hónap végén vonja le az app a bankkártyáról.

Az éjjel-nappal nyitvatartó üzletben olyan alapvető termékekhez lehet hozzájutni, mint tej, kenyér, cukor, vagy pelenka. Cigaretta és alkohol viszont nem kapható, mivel nagyobb lenne az esély arra, hogy valaki betörjön vagy lopjon.

A vonalkódot kell csak beszkennelni Forrás: YouTube

A 45 négyzetméteres üzletben hat kamera figyeli a vásárlókat, és ha az ajtó nyolc másodpercnél tovább van nyitva, arról figyelmeztetést kap a tulajdonos, aki a bolt közelében lakik.

Elmondása szerint a januári nyitás óta nem volt rá példa, hogy valaki betört, vagy lopott volna.

Később arcfelismerő és ujjlenyomatolvasó technológiával szeretné biztonságosabbá tenni a boltot.

Elterjedhet a megoldás

Ilijasonban akkor merült fel az éjjel-nappal nyitvatartó bolt ötlete, amikor egy késő este kifogyott a bébiételből. A legközelebbi üzlet 20 perc autóútra volt a közeli városban.

Svédországban a kisebb településeken kevés a kisbolt,

az emberek jobbára a városbeli szupermarketekben tudnak bevásárolni.

Ilijason reménykedik abban, hogy elterjedhet az ötlet. Szerinte a személyzet mellőzésével jelentős összeg takarítható meg, ez pedig fellendítheti a boltokat a kisebb településeken.

Fontolja azonban, hogy egy alkalmazottat azért felvesz, aki a technológiában kevésbé jártas idős embereknek segítene a bevásárlásban.