John McAfee hazudott, hogy rá figyeljenek

2016.03.08. 13:32

John McAfee bevallotta, hogy a felhajtásért hazudott a San Bernardinó-i iPhone feltörésével kapcsolatban - ám egyben nemes célja is volt ezzel.

John McAfee, a botrányos internetmilliárdos hazudott azzal kapcsolatban, miként törné fel a San Bernardinó-i terrorista titkosított iPhone-ját. Elmondása szerint ezzel az volt a célja, hogy az Apple és az FBI közti titkosítási vita hevében magára vonzza a figyelmet - vallotta be a Daily Dotnak.

McAfee pár hete nyílt levélben ajánlotta fel az FBI-nak, hogy három hét alatt feltöri hackercsapatával az iPhone-t. Bevallása szerint a social engineering (pszichológiai manipuláció) módszeréhez folyamodna, azaz manipulálna másokat azért, hogy segítsenek neki.  

Mint kiderült, ezt is a szenzáció kedvéért mondta: Hogy a francba fogod manipulálni egy halott fiú telefonját? Térjetek már észhez!”

John McAfee, a McAfee amerikai vírusírtócég alapítójaForrás: AFP/Johan Ordonez

Mindezt azonban jó cél érdekében tette: azt akarta láthatóvá tenni, hogy szerinte az FBI próbálja hülyének nézni az embereket. Szerinte egy hátsóajtó építése a titkosítási rendszerbe lerombolhatja az egész nemzeti védelmet. Azt akartam elmondani az amerikai embereknek, hogyan próbál minket hülyének nézni az FBI. Hogyan csináljam ezt, csak mondjam ki? Az senkit nem érdekelne.”

Az utasítás szerint az Apple-nek olyan technológiát kell biztosítania a szövetségi nyomozóknak, amivel kikapcsolható a telefonba épített biztonsági rendszer. A kormány célja azonban többek szerint is az, hogy ezzel precedenst teremtsenek.

Ezt még maga az FBI képviselője, James Comey is bevallotta a kongresszusi meghallgatáson. A demokraták és a republikánusok közösen támadtak az FBI-igazgatóra, amiért az ellentmondásosan nyilatkozott korábban.

Snowden módszerét ajánlotta

McAfee azonban azzal kapcsolatban nem hazudott, hogy fel tudná törni a telefont.

Az újságíróval megosztotta a sokkal bonyolultabb eljárást is, amit már Edward Snowden is javasolt. A fizikai feltörést javasolja: a processzorból ki kell nyerni ionsugárral az iPhone UID azonosítót, majd ezután szuperszámítógéppel lehetne végigpróbáltatni a lehetőségeket. Ennek azonban rendkívül magas a költsége, és kockázatos.

az előzmények