John McAfee hazudott, hogy rá figyeljenek

John McAfee,a McAfee amerikai vírusírtócég vezetője, Guatemala City
Vágólapra másolva!
John McAfee bevallotta, hogy a felhajtásért hazudott a San Bernardinó-i iPhone feltörésével kapcsolatban - ám egyben nemes célja is volt ezzel.
Vágólapra másolva!

John McAfee, a botrányos internetmilliárdos hazudott azzal kapcsolatban, miként törné fel a San Bernardinó-i terrorista titkosított iPhone-ját. Elmondása szerint ezzel az volt a célja, hogy az Apple és az FBI közti titkosítási vita hevében magára vonzza a figyelmet - vallotta be a Daily Dotnak.

McAfee pár hete nyílt levélben ajánlotta fel az FBI-nak, hogy három hét alatt feltöri hackercsapatával az iPhone-t. Bevallása szerint a social engineering (pszichológiai manipuláció) módszeréhez folyamodna, azaz manipulálna másokat azért, hogy segítsenek neki.

Mint kiderült, ezt is a szenzáció kedvéért mondta:

John McAfee, a McAfee amerikai vírusírtócég alapítója Forrás: AFP/Johan Ordonez

Mindezt azonban jó cél érdekében tette: azt akarta láthatóvá tenni, hogy szerinte az FBI próbálja hülyének nézni az embereket. Szerinte egy hátsóajtó építése a titkosítási rendszerbe lerombolhatja az egész nemzeti védelmet.

Az utasítás szerint az Apple-nek olyan technológiát kell biztosítania a szövetségi nyomozóknak, amivel kikapcsolható a telefonba épített biztonsági rendszer.

A kormány célja azonban többek szerint is az, hogy ezzel precedenst teremtsenek.

Ezt még maga az FBI képviselője, James Comey is bevallotta a kongresszusi meghallgatáson. A demokraták és a republikánusok közösen támadtak az FBI-igazgatóra, amiért az ellentmondásosan nyilatkozott korábban.

Snowden módszerét ajánlotta

McAfee azonban azzal kapcsolatban nem hazudott, hogy fel tudná törni a telefont.

Az újságíróval megosztotta a sokkal bonyolultabb eljárást is, amit már Edward Snowden is javasolt. A fizikai feltörést javasolja: a processzorból ki kell nyerni ionsugárral az iPhone UID azonosítót, majd ezután szuperszámítógéppel lehetne végigpróbáltatni a lehetőségeket. Ennek azonban rendkívül magas a költsége, és kockázatos.