Obama odacsap a kiberterroristáknak

obama sír fegyvertartás
US President Barack Obama delivers a statement on executive actions to reduce gun violence on January 5, 2016 at the White House in Washington, DC. AFP PHOTO/JIM WATSON / AFP / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Bár már nincs sok hátra elnöki megbízatásából, Barack Obama kibervédelmi akciótervet hozna létre a hackerek elleni küzdelem jegyében. Ha el is fogadják az új stratégiát, az legkorábban jövőre éreztetné hatását. 
Vágólapra másolva!

Nagy fába vágta a fejszéjét Barack Obama: 19 millió dollárt, azaz körülbelül 5,3 milliárd forintnak megfelelő összeget különít el arra, hogy megreformálja a kiberbiztonságot. Mindezt 11 hónappal az előtt, hogy lejár második elnöki megbízatása.

Bár elődeinél már eddig is többet foglalkozott a kérdéssel, a kibervédelmi akcióterv (CNAP) megalkotására minél előbb szükség van,

az idő ugyanis a legnagyobb ellenség

a hackerek elleni harc során.

Jövőre érezteti hatását

Kérdéses, hogy ez az összeg mire elég, és vajon a kongresszus jóváhagyja-e a költségvetési tervet, ám ha ez meg is történik,

az új, biztonságos infrastruktúra kialakítása legkorábban is 2017 januárjában kezdődhet meg,

azaz az új kormányzat alatt.

Az időzítés nem lehet ennél jobb, de rosszabb se. Ahogy a mondás is szól: "Mikor érdemes tölgyfát ültetni? Száz évvel ezelőtt." Ha a stratégia végrehajtását megkezdik, az talán jövőre már érezteti a hatását, és csökkenti az új adminisztráció kihívásait.

Nehéz, de megéri..?

Az elgondolást sokan támogatják, a megvalósítással azonban már lehetnek gondok. Mark Weatherford, a vArmour kibervédelmi szakértője, Obama egykori belbiztonsági igazgatója szerint nem csupán a rendelkezésre álló idő rövidsége árthat a kivitelezés minőségének.

Minden szövetségi hivatalnak megvan a saját költségvetése, prioritásai, követelmény- és szabályrendszere, így

a rendelkezésre álló összeget ritkán költik el következetesen és hatékony módon.

Weatherford szerint, ha a tervezetet mégis sikerül keresztülvinni, a következő kormányzat talán már egy minden eddiginél biztonságosabb számítógépes infrastruktúrát tudhat majd magáénak.

Megrendült bizalom

Bár a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel szemben megingott a bizalom, a kormány többször is emlékeztetett: az utóbbi időben

több jelentős amerikai vállalatot ért összehangolt kibertámadás.

Többek között olyan cégek váltak hackerek célpontjává, mint a Home Depot áruházlánc, a J.P. Morgan Chase & Co. bank, illetve a Sony Pictures. Utóbbi adatbázisát amerikai feltételezések szerint észak-koreai támadók törték fel.