Több millió linket kell levennie a Google-nek

2016.03.08. 11:51

A keresőóriásnak már több mint százezer linklevételi kérelemmel kell megbirkóznia óránként. Az elmúlt hónapban 75 millió URL-t kellett átvizsgálniuk.

Februárban több mint 75 millió kérést kapott a Google a tulajdonosi jogok birtokosaitól, hogy távolítson el sértő linkeket a kereső találati listájából. Ez kétszer annyi, mint amennyit kaptak az előző év ugyanezen időszakában.

Összehasonlításként: 2014-ben a cégnek összesen 345 millió URLT-t kellett átnéznie. A mennyiség egyre csak növekszik,

a cég óránként több mint százezer ilyen kérvényt dolgoz fel.

Ennek egyik oka az lehet a Torrentfreak szerint, hogy a kalóztartalom mennyisége exponenciálisan növekszik az interneten, másrészt már olyan algoritmusokat is használnak a jogvédő szervezetek, amelyekkel ezeket könnyebben felfedezhetik.

A keresőben előszeretettel kutatnak kalóztartalmak után isForrás: AFP/Damien Meyer

A Google keresőjén keresztül többen is próbálnak rátalálni kalóztartalmakra, feltöltött zenékre, filmekre. Ezek az oldalak népszerűek a malware programokat terjesztő hackerek körében is. A Google a kérelem elbírálása után a domainhez tartozó össze aloldalt letiltja - ám ennek sokszor csak annyi hatása van, hogy a tulajdonosok másik címre költöznek át.

A cégnek az 1998-as Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvényben leírt értesítési és eltávolítási eljárás kívánalmainak kell eleget tennie. Akik úgy érzik, hogy a tartalmaikat illegálisan terjesztik weboldalakon, azok a Google-nél kérvényezhetik, hogy távolítsa el a találatot, így az kevésbé lesz szem előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK