Edward Snowden, az amerikai kémbotrány kirobbantója egy konferencián is hangot adott azon véleményének, miszerint az FBI az Apple segítsége nélkül is feltudná törni a telefont. Az Apple társalapítója Steve Wozniak szerint pedig "béna" az egész ügy.

Az amerikai kémbotrány kirobbantója, Edward Snowden szerint csak süket mese, amit állít a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). A volt titkosszolgálati informatikus szerint képtelenség, hogy pont az FBI ne tudná feltörni a San Bernardinó-i terrorista titkosított iPhone 5c készülékét.

Edward Snowden szerint az Apple segítsége nélkül is fel lehet törni a telefontForrás: citizenfourfilm.com

Snowden Moszkvából szólalt meg egy videón a Blueprint for a Great Democracy konferencián. Az FBI azt mondja, hogy csak az Apple segítségével lehet feltörni a telefont. Ez csak duma.” Később Twitterén megosztotta az American Civil Liberties Union egyesület oldalán megjelent egyik cikket, amiben említik azt a feltörési módszert is, amit Snowden maga is javasolt – és amit szerinte az NSA is nagyon jól ismer.

Snowden a fizikai feltörést javasolta: a processzorból ki kell nyerni ionsugárral az iPhone UID azonosítót, majd ezután szuperszámítógéppel lehetne végigpróbáltatni a lehetőségeket. Ennek azonban rendkívül magas a költsége, és kockázatos.

Wozniak szerint is béna az FBI

Közben az Apple társalapítója, Steve Wozniak is megszólalt az ügyben. „Az Apple oldalán állok. Ez az FBI eddigi legbénább ügye. Nekik pont az a telefon kell, ami ráadásul munkahelyi telefon. Nagyon béna és értelmetlen, hogy azt hiszik, találnak rajta valamit.”

Az informatikai szakembereken túl a kongresszus is megkérdőjelezi az FBI lépéseit. A március elsején tartott meghallgatáson a republikánusok és demokraták együtt estek neki az FBI képviselőjének, James Comey-nak.

Felhozták, vajon az FBI hogyan követhetett el egy olyan égbekiáltó hibát, hogy a 14 ember életét követelő terrortámadás után 24 órával kiütötték a készülék jelszavát? És ha annyira fontos volt a nyomozáshoz kulcsfontosságú bizonyítékok megszerzése,

miért vártak 50 napotazzal, hogy bíróságon követeljék, az Apple biztosítson hozzáférést a telefon tartalmához?

Sok képviselő kételyének adott hangot, hogy az FBI valóban mindent elkövetett-e annak érdekében, hogy a San Bernardinó-i támadók mobilját feltörjék- még az Apple segítsége nélkül. Felmerült, hogy miért nem fordultak a lehallgatási és megfigyelési módszereiről mára hírhedtté vált amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, Snowden korábbi munkaadójához.