Jósolni tanítja szoftverét a Facebook

kocka fakocka gyerek
Gyerekként tanul a Facebook szoftvere
Vágólapra másolva!
A Facebook fakockákkal tanítja arra szoftverét, hogy a törvényszerűségek alapján mi fog történni a fizikai világban. Eldől-e egy kockaoszlop, vagy megáll?
Vágólapra másolva!

A Facebook mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó részlege olyan szoftver készítésén dolgozik, ami észleli a fizikai világ egyszerűsített verzióját, és meg tudja jósolni, hogy mi fog történni. Például, hogy az építőkockák leesnek-e, ha meglökik a felépített várat, vagy rosszul raknak be egy építőelemet a sorba.

A kutatók fakockákkal tanítják a mesterséges intelligenciát a fizikai törvényszerűségekre,

ahhoz hasonlóan, ahogyan a picik is tanulnak.

Ahogyan a gyerekek sem Newton törvénye alapján tanulják meg, hogy mi fog történni, a szoftver is példákat látva jön rá, hogy egyes esetekben mi lesz a végkimenetel.

Gyerekként tanul a Facebook szoftvere Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Florida

A kutatók 180 ezer számítógépes szimulációt készítettek 2-4 színes fakockáról, véletlenszerű felállásokban. Továbbá 493 videót arról, ahogyan a belőlük épült tornyok eldőlnek, vagy megállnak, az elemek elhelyezkedésétől függően. A szimulációkat és videókat ezután feltöltötték a mesterséges neurális hálózatba, ezen modellek alapján tanult a szoftver.

Ezután addig nem látott, ismeretlen jelenetekkel tesztelték a frissen tanultakat.

A szoftver 89,1 százalékos pontossággal jósolta meg a végkimenetelt.

Rosszabb eredményt ért el akkor, ha valódi kockákat mutattak, és nem virtuálisan modellezett építőelemeket.

A Facebook célja a kutatással, hogy a mesterséges intelligencia végül olyan következtetéseket vonhasson le a fizikai világról, amire az emberek is képesek józan paraszti ésszel.