A robotsportoké a jövő

2016.03.15. 12:03

Nagy sikerrel zárult a világ első nagyszabású, nemzetközi drónversenye. Dubaj ezért úgy döntött, 2017-ben a World Future Sports Gamest is megrendezik, ami a robotok olimpiája lesz.

Egy brit tinédzser nyerte az első World Drone Prix drónversenyt, amit Dubajban rendeztek meg. A 15 éves Luke Bannister 150 csapatot hagyott maga mögött, és elvitte a 250 ezer dolláros (71 millió forint) fődíjat.

Ugyan a drónversenyzés népszerűsége robbanásszerűen nőtt az utóbbi években, a kétnapos World Drone Prix volt az első nyilvános, nemzetközi drónfutam. A megmérettetés impozáns pénzjutalommal járt: a pilóták közt összesen egymillió dollárt (283 millió forintot) osztottak szét.

A rendezvény YouTube csatornájára több felvétel is felkerült, ezeken látszik, hogy tényleg egy hangulatos, nagyszabású versenyt sikerült rendezni.

A sikeren felbuzdulva Dubaj bejelentette, hogy 2017-ben megrendezik a World Future Sports Gamest is, ami egy technológiára fókuszáló verseny lesz.

A verseny az automatizált szerkezetek olimpiája lesz majd:

lesz robotikus úszás, futás, autóversenyzés. Ha sikeres lesz, utána két évente rendeznék meg.

Hogy néz ki egy drónverseny?

világ első drónversenyét tavaly tartotta egy amerikai hobbidróncsapat, akik egyfajta virtuális szemüveg segítségével reptettek drónokat New Yorkban. A házi készítésű repülő szerkezetek akár 160 kilométer per órás sebességgel képesek hasítani a levegőt.

Kísérleti jelleggel Amerika nyugati partján megtartották az első drónversenyeket idén. Ezeket egyelőre zárt körben tartják stadionokban, majd a felvételeket YouTube-on, és a szervezők (DRL) oldalán osztják meg.A jövőben lehetőség lesz online, illetve a helyszínen is élőben nézni a versenyeket.Sokak szerint ez lesz az új Nascar, vagy F1.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK