A Facebook és a Google is szeretne erősebb titkosítást építeni szolgáltatásaiba, állítják a belsős források. A titkosítási vita már nem csak egyetlen iPhone-ról szól.

Bekeményítenek a nagy tech cégek, akik az Apple mögött állnak a titkosítási vitában. A Facebook, a Google és a Snapchat is dolgozik azon, hogy erősebb titkosítást építsenek szolgálatásaikba – tudta meg belsős forrásokból a Guardian. 

A Facebook által felvásárolt WhatsApp csevegő heteken belül megkapja frissítését, mellyel végponttól végpontig terjedő titkosítást fog beépíteni a hanghívásokhoz és csoportos csevegésekhez. Ennek köszönhetően bírói rendelkezés ellenére sem tudja a cég átnyújtani majd az üzeneteket, azokat nem lehet lehallgatni. A Facebook már dolgozik azon, hogy hasonló megoldást építsen a Messengerbe is.

A cég azonban nem csak az Apple és az FBI közti vita miatt szeretne erősíteni ezen a téren, hanem személyes okok miatt is. Múlt hónapban a cég latin-amerikai alelnökét letartóztatták Brazíliában, mert nem segített a hatóságoknak egy kábítószerrel kapcsolatos nyomozásban.

A Telegram éppen titkosítása miatt népszerűForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A források szerint a Google is fontolja, hogy különböző termékekbe építsen end-to-end (végponttól végpontig terjedő) titkosítást, bár pontos célt még nem említettek. 

Maga az Apple is bejelentette, hogy még erősebb rendszeren dolgozik. Hiába próbál folyamatosan nyomást gyakorolni az FBI az Apple-re, a cég nem hajlandó engedni. A szövetségi iroda a decemberi San Bernardinó-i terrortámadások egyik elkövetőjének telefonjához szeretne hozzáférni, de

az Apple nem akar hátsó ajtót építeni rendszerébe.

A cég visszautasította, hogy egy olyan módosított szoftvert hozzon létre, amellyel az FBI feltörhetné a terrorista iPhone 5c készülékét. elkezdtek dolgozni új biztonsági megoldásokon, melyekmég azokat az apró kerülőutakat is eltörlik, melyeket az FBI kihasználhatna.A cég így nemhogy könnyítené, de még nehezítené is az FBI dolgát. Ez egyben garancia is lenne arra, hogy amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az Apple-nek létre kell hoznia a rendszert megkerülő szoftvert, azután többé nem lehetne azt használni.

Hamarosan lépni kell

Február 20-án kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját és James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját az Apple-telefonok titkosításának ügyében.A meghallgatást március 22-én tartják a kaliforniai Riverside-ban.

A meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cooknak és Comeynak el kell mondani, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.