Bekeményítenek titkosításban a tech cégek

telegram és whatsapp
The logos of the short message services Telegram and WhatsApp are displayed on the screen of a smartphone in Straubing, Germany, 25 February 2014. Photo: Armin Weigel/dpa
Vágólapra másolva!
A Facebook és a Google is szeretne erősebb titkosítást építeni szolgáltatásaiba, állítják a belsős források. A titkosítási vita már nem csak egyetlen iPhone-ról szól.
Vágólapra másolva!

Bekeményítenek a nagy tech cégek, akik az Apple mögött állnak a titkosítási vitában. A Facebook, a Google és a Snapchat is dolgozik azon, hogy erősebb titkosítást építsenek szolgálatásaikba – tudta meg belsős forrásokból a Guardian.

A Facebook által felvásárolt WhatsApp csevegő heteken belül megkapja frissítését, mellyel végponttól végpontig terjedő titkosítást fog beépíteni a hanghívásokhoz és csoportos csevegésekhez. Ennek köszönhetően bírói rendelkezés ellenére sem tudja a cég átnyújtani majd az üzeneteket, azokat nem lehet lehallgatni. A Facebook már dolgozik azon, hogy hasonló megoldást építsen a Messengerbe is.

A cég azonban nem csak az Apple és az FBI közti vita miatt szeretne erősíteni ezen a téren, hanem személyes okok miatt is. Múlt hónapban a cég latin-amerikai alelnökét letartóztatták Brazíliában, mert nem segített a hatóságoknak egy kábítószerrel kapcsolatos nyomozásban.

A Telegram éppen titkosítása miatt népszerű Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A források szerint a Google is fontolja, hogy különböző termékekbe építsen end-to-end (végponttól végpontig terjedő) titkosítást, bár pontos célt még nem említettek.

Maga az Apple is bejelentette, hogy még erősebb rendszeren dolgozik. Hiába próbál folyamatosan nyomást gyakorolni az FBI az Apple-re, a cég nem hajlandó engedni. A szövetségi iroda a decemberi San Bernardinó-i terrortámadások egyik elkövetőjének telefonjához szeretne hozzáférni, de

az Apple nem akar hátsó ajtót építeni rendszerébe.

A cég visszautasította, hogy egy olyan módosított szoftvert hozzon létre, amellyel az FBI feltörhetné a terrorista iPhone 5c készülékét. elkezdtek dolgozni új biztonsági megoldásokon, melyek

még azokat az apró kerülőutakat is eltörlik, melyeket az FBI kihasználhatna.

A cég így nemhogy könnyítené, de még nehezítené is az FBI dolgát. Ez egyben garancia is lenne arra, hogy amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az Apple-nek létre kell hoznia a rendszert megkerülő szoftvert, azután többé nem lehetne azt használni.

Hamarosan lépni kell

Február 20-án kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját és James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját az Apple-telefonok titkosításának ügyében.

A meghallgatást március 22-én tartják a kaliforniai Riverside-ban.

A meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cooknak és Comeynak el kell mondani, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.