Ezeket az újdonságokat hozza az új Android

Sajttorta
Vágólapra másolva!
Elindult az új Android operációs rendszer bétatesztje, a fejlesztők pedig sorra osztják meg a felfedezett érdekességeket. Az olyan nagy újdonságok mellett, mint az osztott képernyő mód, vagy az új értesítési panel, sok más hasznos apróság is érkezik majd.
Vágólapra másolva!

A vártnál hamarabb, már március 9-én elrajtolt a következő Android operációs rendszer, az "N" fejlesztői előzetese. Végleges nevével kapcsolatban többen is a Nutellára tippelnek, ám a cég egyelőre hagyja, hogy találgassunk.

Mint kiderült, belsős körökben

New York Cheesecake-ként is hívják,

ahogy a korábbi verziók is megkapták a maguk hosszabb kódnevét. A Marshallow például ismert volt Macadamia Nut Cookie, a Lollipop pedig Lemon Meringue Pie-ként is.

Belsős körökben New York Cheesecake-ként emlegetik a rendszert Forrás: Flickr/Mshades

Már ismert, hogy

az egyik legnagyobb újdonság az osztott kijelző lesz,

aminek köszönhetően egyszerre két applikációt is lehet látni a képernyőn.

Átalakul a rendszer energiatakarékos módja, a Doze is. A mód eddig akkor kapcsolt be, ha a telefont hosszabb ideig nem használta a tulajdonos, most már akkor is, ha a képernyő nem aktív.

Az értesítési képernyő is változik, a megújult külső mellett két új fontos funkciót kap.

Az egyik, hogy az értesítési felületről közvetlenül lehet válaszolni anélkül, hogy megnyitnánk az alkalmazást. A másik a csoportosítás, amivel az egy alkalmazáshoz kapcsolódó értesítéseket egy blokk alatt csoportosíthatják a felhasználók.

Hasznos apróságok

Az apróbb finomításokkal kapcsolatban nem volt túl bőszavú a Google, de a tesztelők már sorra számolnak be a felfedezett érdekességekről. Többek közt ezek a funkciók várhatók:

  • Always on VPN: A munkahelyi és magánprofilt elkülönítő Android for Work kezdeményezés részeként egyes alkalmazások folyamatosan használhatnak VPN kapcsolatot.
  • Megújult fájlkezelő: Az Explorer névre keresztelt beépített fájlkezelővel könnyen lehet fájlokat, átnevezni, áthelyezni, új mappákat készíteni.
  • Rendszerszintű blokkolás: Lehetőség lesz tiltani kéretlen telefonszámokat. A blokkolás megakadályozza, hogy szöveges üzenetet kapjon a felhasználó, vagy bejövő hívást.
  • Sürgősségi kontaktok: Vészhelyzet esetére megadhatunk sürgősségi kontaktokat, amelyek a főképernyőn látszódnak. Megadhatunk információkat ismert allergiáról, és más egészségügyi jellemzőinkről. Ezeket baleset esetén bárki láthatja, és tudja tárcsázni a számot.
  • Éjszakai mód: Beállítható lesz éjszakai mód. A rendszer ekkor sötétebb témát kap, ami kellemesebb a szemnek. Azt is megadhatjuk, hogy automatikusan igazodjon az adott napszakhoz.
  • Manuális kijelző kalibrálás: A kezelőfelületet finomhangoló System UI tuner beállítások közt személyreszabhatjuk a kijelző RGB szintjeit.
  • Állítható megjelenítési méret: A kijelző beállításai közt egy új slider is helyett kap, amivel a kezelőfelület elemeinek méretét skálázhatjuk. Ez főleg a fejlesztőknek hasznos az alkalmazások teszteléséhez.
  • Részletesebb beállítások: A Beállítások menüpontban több információt is láthatunk egyszerre. Például hogy hány százalékra van állítva a hangerő, mennyi tárhelyünk van még, és hogy milyen kijelző beállítások aktívak.

Az Android Beta Programon belül úgy lehet kipróbálni az új operációs rendszert, hogy ahhoz nem kell törölni teljesen az előzőt. Akik már most szeretnék megnézni az Android N-t (és rendelkeznek Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9, Nexus Player készülékek valamelyikével), a hivatalos fejlesztői oldalon jelentkezhetnek is a programba.

Mindenki másnak valószínűleg nyárig kell várnia, ekkortól lesz elérhető a végleges változat.