Félmillióból vehet magának saját virtuális valóságot

vr virtuális sisak kiber tér
French patient Denis Duet wearing a virtual reality (VR) headset undergoes a VR therapy session called "CtrlStress" at the laboratory of the Institut des Sciences du Mouvement (The Institute of Movement Sciences) in Marseille on January 26, 2016. Since 2012, Doctor Eric Malbos has been using virtual reality sessions at the institute as a form of treatment for patients suffering from phobias like claustrophobia and acrophobia. / AFP / BORIS HORVAT
Vágólapra másolva!
Végre egy hely, ahol hosszabb időre megkaparinthattunk egy virtuális valóság játékot futtató számítógépet. A CeBIT-en kiállító Inno3D emberei el is magyarázták, hogy milyen gépet kell összeraknunk, ha otthon is virtuális térben akarjuk aprítani az ellenséget.
Vágólapra másolva!

Végre elérkezett az idő, hogy az otthoni szórakozás tényleg beköltözzön a virtuális térbe. Már a Las Vegas-i CES kütyüexpón is láttuk, majd a barcelonai MWC-n tapasztaltuk, hogy kontrollerekkel a kézben, sisakkal a fejen fogjuk irányítani újonnan kapott virtuális testünket. Mégis,

a videojátékozás megmarad kanapén punnyadós szórakozásnak.

A CeBIT-en minden harmadik látogató valamilyen felső vezető, akik öltönyben róják a kiállítókat egy későbbi megállapodás reményében. Nem annyira érdekli őket a virtuális térben játszódó kaszabolás. Épp ezért próbálhattuk ki egy hosszabb időre az Inno3d gépét.

Ilyen valóságos még nem volt a Quake

Kiskoromban még azt vártam a virtuális valóságtól, hogy majd minden testrészünket megmozgatja, és berohangálhatjuk a különböző fantáziatereket. Ehelyett már szinte biztos, hogy azokat a játékokat, amelyek sok időre le tudják kötni az embert, mind a fotelből magunk elé mereven bámulva játsszuk majd.

Még a fejünket se fordítjuk el könnyen, ha ott a kontroller a kezünkben.

Virtuális sisaktól függően 100-110 fokot látunk így a térből.

Így néz ki egy virtuális valóságra alkalmas gép Forrás: Origo

Nem is mutatnám meg, ahogy játszottam. Épphogy csak nem folyt ki a nyálam a tátott számon.

Sokadik használatra már a szédülés is elmúlt,

amit eddig éreztem 5 perc után az ilyen virtuális játékoknál.

Az Inno3D standján kipróbáltató játék egy gyors lövöldözős hentelés volt. Tisztára Quake 3, hasonló fegyverekkel, gyors mozgással, és hatalmas ugrásokkal. Olyan környezet, amibe a kilencvenes években kívánkoztunk.

Na de mennyibe kerül egy ilyen gép?

Megkérdeztük az Inno3D-sektől, hogy milyen gépet kell vennünk, ha egy ideig még játszani akarunk az újonnan megjelenő virtuális játékokkal.

Mindenképpen kell egy GeForce GTX 970-es videokártya 4 gigabájt belső memóriával. Ez itthon 100 ezer forint körül van. Ez viszont csak a minimum,

ha több évig nem akarjuk cserélni a PC-t, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Nem csak lövödözni, de autóversenyezni is lehet egy ilyen géppel. Ilyenkor még számolni kell a kormány és egyéb kiegészítők költségével Forrás: Origo

Mivel az Inno3D videokártyákat gyárt, lassan mentek bele, hogy többet is eláruljanak a legjobb alkatrészekről. Szerintük kell egy, a legújabb generációs processzorok közül. Az ő gépükben egy Intel Core i5-6400-as volt. A memóriából (RAM) pedig 16 gigabájtot raktak bele. Előbbi 65 ezer forint körül, míg utóbbi 30 ezer forintba kerül.

Kell még egy jó alaplap, háttértár: lehetőleg egy SSD a gyors működéshez, és egy HDD a nagyobb tartalmak tárolásához. Ez mind további 110-120 ezer forintot jelent. Ahogy a perifériákra is elkölthetünk hasonló összeget, hiszen a virtuális valóságot futtató gépekhez is kell monitor, billentyűzet, egér és persze egy jó kontroller. S akkor még kormányról, joystickról, egyéb kiegészítőkről nem is tettünk említést.

Így összesen 450 ezer forintnál járunk jobb esetben, és még nincs virtuális sisakunk.

Egy olcsóbb, mobilos sisak, amit legalább USB-kábellel rá tudunk kötni a gépre, minimum 10-15 ezer forint. Egy egyszerű, francia sisak, amit tavaly teszteltünk PC-re kötve 30 ezer forint volt.

A Gear VR kiesett, hiszen csak a Samsung telefonjaival, és áruházával használható. Ahogy bepattintjuk a telefont, rögtön elindítja a Store-t, gyakorlatilag nem enged más appokat futtatni a sisakban.

Az új HTC Vive Pre kontrollerek nélkül, a kéz érzékelésével irányítható Forrás: AFP/Sam Yeh

A HTC Vive az egyik legígéretesebb, nem csoda, hogy 24 óra alatt el is fogyott belőle 15 ezer darab, s ki tudja, azóta még hány példányt rendeltek belőle. Viszont borsos az ára is, 230 ezerért kínálják, hogy a testünk is beolvadjon a virtuális térbe.

Mennyi az annyi?

A HTC és a Steam online játékáruházat üzemeltető Valve létrehozott egy felületet, ahol tesztelhetjük, meglévő gépünk alkalmas-e magas felbontású virtuális tartalmakat másodpercenként 90 képkockás frissítéssel futtatni. Sőt, a teszt azt is kiadja, a processzoron vagy a grafikai kártyán bukott-e el a történet.
Az Oculus honlapján pedig közzétették, milyen követelmények szükségesek, hogy teljes legyen a virtuális élmény. A cég műszaki igazgatója részletesen kifejtette, miért kell ilyen erős gép a sisakhoz.

Az Oculis Rift a másik drágaság, a maga körülbelül 217 ezer forintás árával. A legolcsóbb változatot a Sony kínálja majd az év második felében, a Playstation VR sisak azonban a nevéből is adódóan a cég konzoljával fog együttműködni. Karácsonyra a boltokba kerül körülbelül 125 ezer forintos áron.

A kiterjesztett valóság (AR) eszközökről, hogy mit fognak tudni, melyik cég mivel jelentkezhet idén, és hogy azok a szemüvegek mennyibe kerülnek majd, itt elolvashatja.

Szavazzon!

Az Ön gépe alkalmas virtuális játékok futtatására?