A Legfelsőbb Bíróság már az 1800-as évek óta nem foglalkozik termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perekkel, a Samsung kérvényét most még is elfogadta.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság elfogadta a Samsung decemberben benyújtott fellebbezését, és felülvizsgálja, mekkora kárt is okozott a dél-koreai gyártó az Apple-nek. A Samsung célja nem az volt a kérvénnyel, hogy a kiszabott kártérítési összeget csökkentse, sokkal inkább a predecensteremtés.

A Legfelsőbb Bíróság utoljára az 1800-as években foglalkozott termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perrel, ez a kivételes ügy kihatással lehet a későbbi szabadalmi vitákra is.

Precedenst teremthet az ügyForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Bár a Samsung tavaly decemberben végül beleegyezett az Apple-nek fizetendő kártérítés összegébe (548 millió dollár, azaz 157 milliárd forint), de ezzel nem ismerte el bűnösségét. A cég benyújtotta a fellebbezési kérelmét az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak, azt kérve, hogy vizsgálják át a szabadalmak feletti törvénykezést. A dél-koreai gyártó nem ért egyet azzal, ahogy jelenleg a szabadalomsértéssel keletkezett kárt számítják: a felperes ugyanis akár a teljes profitot számonkérheti az alperestől.

A Samsung úgy hiszi, hogy "a jog nem alkalmazkodik a modern idők helyzeteihez. Ez csökkentheti az innovációt, elfojthatja a versenyt, kikövezheti az utat a szabadalmi trolloknak, és negatívan hathat az egész gazdaságra, a fogyasztókra”.

Samsung Galaxy S (j) és az Apple iPhone 3G (b) mobiljaForrás: AFP/Park Ji-Hwan

Az Apple és a Samsung csatája évekig zajlott, amiért utóbbi állítólag szabadalmat sértett a régi Galaxy S telefonjaival. A szabadalmak közé tartozik többek között a kétujjas képnagyítás, az egyujjas görgetés, a "Home" gomb, és a lekerekített sarkak.