Meglett a gyümölcse a Samsung makacsságának

iphone 3gs vs galaxy s 1
SKorea-US-IT-telecom-Apple-iPhone,FOCUS, by Park Chan-Kyong A South Korea shop manager shows Samsung Electronics' Galaxy S mobile phone (R) and Apple's iPhone 3G at a shop in Seoul on July 27, 2010. With Apple's new smartphone beset by complaints over reception problems, South Korean distributors are struggling to stop users defecting to rivals amid a delay in its release. AFP PHOTO / PARK JI-HWAN / AFP / PARK JI-HWAN
Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság már az 1800-as évek óta nem foglalkozik termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perekkel, a Samsung kérvényét most még is elfogadta.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság elfogadta a Samsung decemberben benyújtott fellebbezését, és felülvizsgálja, mekkora kárt is okozott a dél-koreai gyártó az Apple-nek. A Samsung célja nem az volt a kérvénnyel, hogy a kiszabott kártérítési összeget csökkentse, sokkal inkább a predecensteremtés.

A Legfelsőbb Bíróság utoljára az 1800-as években foglalkozott termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perrel, ez a kivételes ügy kihatással lehet a későbbi szabadalmi vitákra is.

Precedenst teremthet az ügy Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Bár a Samsung tavaly decemberben végül beleegyezett az Apple-nek fizetendő kártérítés összegébe (548 millió dollár, azaz 157 milliárd forint), de ezzel

nem ismerte el bűnösségét.

A cég benyújtotta a fellebbezési kérelmét az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak, azt kérve, hogy vizsgálják át a szabadalmak feletti törvénykezést. A dél-koreai gyártó nem ért egyet azzal, ahogy jelenleg a szabadalomsértéssel keletkezett kárt számítják:

a felperes ugyanis akár a teljes profitot számonkérheti az alperestől.

A Samsung úgy hiszi, hogy "a jog nem alkalmazkodik a modern idők helyzeteihez. Ez csökkentheti az innovációt, elfojthatja a versenyt, kikövezheti az utat a szabadalmi trolloknak, és negatívan hathat az egész gazdaságra, a fogyasztókra”.

Samsung Galaxy S (j) és az Apple iPhone 3G (b) mobilja Forrás: AFP/Park Ji-Hwan

Az Apple és a Samsung csatája évekig zajlott, amiért utóbbi állítólag szabadalmat sértett a régi Galaxy S telefonjaival. A szabadalmak közé tartozik többek között a kétujjas képnagyítás, az egyujjas görgetés, a "Home" gomb, és a lekerekített sarkak.