Még olcsóbb az új iPhone, mint hittük

apple spring
CUPERTINO, CA - MARCH 21: Apple VP Greg Joswiak announces the new iPhone SE during an Apple special event at the Apple headquarters on March 21, 2016 in Cupertino, California. The company is expected to update its iPhone and iPad lines, and introduce new bands for the Apple Watch. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megtartotta hagyományos tavaszi nagybejelentését az Apple. Minden a papírforma szerint teljesült: kaptunk egy kisebb, olcsóbb iPhone-t, egy kisebb iPad Prót, és azért Tim Cook még az FBI-nak, a Google-nek és a Microsoft-nak is beszólt. A népakarat teljesült!
Vágólapra másolva!

Immár több mint egymilliárd aktív Apple-eszköz van a világon, ez pedig hatalmas felelősséggel jár - mondta Tim Cook Cupertinóban az Apple tavaszi bemutatójának kezdetén. Ezzel rögtön az Apple és az FBI közötti, titkosításról szóló vitával nyitott.

Egymilliárd aktív Apple-eszköz Forrás: AFP/Josh Edelson

Mint fogalmazott: "mint nemzet, döntenünk kell róla,

mekkora hatalmat adunk a kormány kezébe adataink és magánéletünk felett."

Tim Cook kongresszusi meghallgatása kedden lesz, ekkor fejtheti ki véleményét a honatyák előtt is. A techóriás ugyanis nem hajlandó segíteni az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) feltörni a San Bernardinó-i merénylő iPhone-ját, ez pedig alkalmat adott a techcégek és a titkosszolgálat között régóta zajló vita felkorbácsolására.

A tét nem kevesebb:

adatvédelem vs. nemzetbiztonság.

Maga Edward Snowden is megszólalt a bemutató alatt.

- írta Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási és megfigyelési módszereit feltáró informatikus a Twitteren.

Liam feltöri az iPhone-t

Ugyan a titkosításról többet nem beszéltek, a cég nem hagyta ki a ziccert, hogy többször is utaljon a vitára. A környezettudatosság jegyében bemutatták Liamet, az Apple saját újrahasznosító robotját, amely szétszedi az iPhone-okat, hogy az alkatrészeket újra lehessen hasznosítani.

Vajon tudnak-e róla a titkosszolgálatok, hogy így is „fel lehet törni” egy iPhone-t?

- hangzott el az FBI-nak szánt fricska.

Kicsi a bors, de erős

A bemutató további része papírforma szerint teljesült, szinte elég lenne múlt időbe tenni a vasárnap megírt beharangozót. Megérkezett a sokak által várt kicsi Apple-telefon.

Az iPhone SE az iPhone 5s ráncfelvarrott változata.

A közkedvelt 4 colos méretű kijelzőt kapta, és külsőre szinte teljesen megegyezik az 5s változattal.

Az új iPhone SE Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Méretben igen, teljesítményben viszont nem marad alul a nagy tesókkal szemben. Ugyanaz az A9-es processzor és M9 grafikai chip került bele, mint ami az iPhone 6s-t hajtja. Tizenkét megapixeles kamerát kap, azaz itt is lesznek 4K-videók és élő fotók (Live Photos) is,

3D érintés viszont nincs.

Az iPhone SE az elmondottak szerint 50 százalékkal lesz erősebb az eredeti 5s-nél. Egyelőre a memória az, amiről hallgatnak, de a legtöbb forrás szerint egy gigabájttal (RAM) fog érkezni.

A legmegfizethetőbb iPhone lesz Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A telefon még a vártnál is olcsóbb lesz, a legkisebb 16 gigabájtos változat indulóára 399 dollár az Egyesült Államokban, ez átszámítva nettó 110 ezer forint. Nálunk 159 ezer forintért lesz kapható.

Viszont hiába a sok panaszkodás, még mindig 16 gigabájtos a legkisebb modell.

A 64 gigabájtos változat 499 dollár lesz, Magyarországon ez 200 ezer forintos áron kerül a boltokba.

A szokásos négy színben lesz elérhető Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az iPhone SE március 24-étől lesz előrendelhető az első körös országokban, március 31-től pedig megvásárolható a boltokban.

Májusig összesen 100 országban jelenik meg.

Magyarország tavaly a második körbe került be, ez így történt idén is: március 29-től lehet itthon előrendelni. A szokásos négy színben lesz elérhető: asztroszürke, ezüst, arany és rózsaarany. (Itt nézheti meg az árakat.)

iPhone SE

Processzor: 64 bites A9 chip, beágyazott M9 mozgáskövető koprocesszor
Kijelző: 4 colos, 640x1136 pixeles
Memória: 1 gigabájt RAM
Tárhely: 16/64 gigabájt
Hátlapi kamera: 12 megapixel
Előlapi kamera: 1,2 megapixel
Szín: ezüst, rózsaarany, arany, asztroszürke
Támogatás: Touch ID, NFC Apple Pay, Élő Fotók
Operációs rendszer: iOS 9.3

Kicsi iPad Pro

Az iPhone-hoz hasonlóan az iPad Pro is kapott kicsinyített változatot:

9,7 colos méretben is érkezik az erőmű-táblagép.

Kiderült, hogy ez a méret a legnépszerűbb a piacon, több mint kétszázmilliót adtak el ekkora méretű táblagépekből. Ez nem is túl meglepő, hiszen eleinte csak ilyen méretben volt kapható. Így a kisebb iPad Prót szélesebb közönségnek szánják, mint a nagyot.

A kicsi iPad Pro Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az Apple szerint

potenciális vásárlók lehetnek a Windows-felhasználók is,

akik erre a táblára cserélhetik elavult asztali számítógépüket. Mint mondták, több mint 600 millió, 5 évesnél is régebbi PC van most a piacon, amik megértek a váltásra. Arra azonban nem gondoltak, hogy van oka, miért használnak asztali gépet: kell az erő képszerkesztésre, videószerkesztésre, játékra. Erre pedig még nem alkalmas egy tablet.

Rajzolni már ez is jó lehet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A kicsi iPad Pro teljesítményben és egyéb

paramétereiben szinte teljesen megegyezik a nagy változattal,

bár arról itt sem ejtettek szót, hogy pontosan mennyi memória került a készülékbe.

Annyi viszont biztos, hogy A9X processzor hatja, 4 hangszóró van rajta, és támogatja az Apple Pencilt is. Támogatja az Apple-féle okosbillentyűzetet, ám ebből kisebb mérete miatt saját változatot kap. Ugyanazt a 12 megapixeles kamerát kapja, mint az iPhone SE, így itt is lesz 4K-rögzítés és élő fotók, de 3D érintés itt sem.

Hogyan nevezzelek?

Az iPad Pro - igen, ugyanúgy hívják, mint a nagyot - az iPhone SE telefonhoz hasonlóan március 24-től lesz előrendelhető, március 31-től pedig megvásárolható az első országokban. A szokásos színekben jön, itt most

először választható a rózsaarany - milliók megnyugvására.

Az új iPad Pro árai Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az árat valamennyire sikerült az észszerűség mezejére terelni:

a legolcsóbb, 32 gigabájtos változat 599 dollárba fog kerülni. Magyarországon 225–395 ezer forint közötti indulóáron lesz kapható. (Itt nézheti meg az árakat.)

iPad Pro (9,7 colos)

Kijelző: 9,7 colos Retina
Felbontás: 2048 x 1536 képpont
Processzor: 64 bites A9X chip, beágyazott M9 koprocesszor
Tárhely: 32 GB/128 GB/256 GB
Hátlapi kamera: 12 megapixeles
Előlapi kamera: 5 megapixeles
Szín: ezüst, arany, asztroszürke, rozéarany

Tavaszi kollekció

Új szíjakat is kaptunk az Apple Watchhoz: narancs, pink, kék színekben pompáznak, és érkezett egy fekete, milánói luxusszíj is.

A tavaszi, színes kollekció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Ezzel együtt lejjebb is vitték az okosóra induló árát: 299 dollárért, azaz nettó 82 ezer forintért lehet megvenni, Magyarországon valószínűleg ez 100 ezer forint körül lesz. Tim Cook azt is elárulta, hogy az Apple Watch-tulajdonosok harmada rendszeresen cseréli az okosóra szíjait.

Itt a folt!

Mától mindenki számára

elérhető az iOS 9.3 frissítése is,

szokás szerint ingyenesen tölthető le a készülékekre. A fejlesztői előzetesek alapján már tudtuk, hogy mi fog belekerülni: végre jelszóval is levédhetjük az egyes jegyzeteinket, és egy szemkímélő mód is bekerült a funkciók közé. Az éjszakai mód melegebb színekre vált a sötétben, hogy ne nehezítse meg a felhasználó dolgát alvás előtt.

Biztonságban minden fotó

Bár azt hittük, az iMessage csevegőszolgáltatást érintő hibát javították az iOS 9 szoftver kiadásával, most úgy tűnik, a biztonsági rést nem foltozták be teljesen. Nehezebb ugyan, de nem lehetetlen megszerezni a küldött és fogadott fotókat, videókat. Az Apple azzal nyugtatott meg mindenkit, a ma megjelent iOS 9.3 végleg száműzi a titkosítási hibát az eszközökből, a felhasználók adatai biztonságban lesznek.

Kapott pár percet az alig féléves set-top-box, az Apple TV is. Ehhez szintén ma érkezik az új tvOS frissítés: többek közt érkezik a mappák készítése, egy okosabb Siri (ez nálunk nem érhető el), a diktálás, és még az élő fotókat is támogatja. A médialejátszó hatalmas siker, már 5000 alkalmazást lehet rá letölteni.

Elszáll Steve Jobs űrhajója

A következő bejelentés már csak attól is érdekesebb lesz, hogy az új Apple-székház ad neki helyet, amit több mint

tíz éve álmodott meg Steve Jobs.

A cég második székházáról korábban már láthattunk drónfelvételeket, az épület külsőre leginkább egy űrhajóra hasonlít.

Apple Campus 2 Forrás: Foster + Partners

Az Apple Campus 2 elképesztően magas büdzséből készült, 5 milliárd dollárba, azaz 1,3 ezer milliárd forintba kerül. Az új épület a cég jelenlegi központjáról keletre helyezkedik el: 260 ezer négyzetméteren kínál 13 ezer dolgozónak munkahelyet a californiai Cupertinóban.

Szavazzon!

Vesz majd új iPhone-t?