Megtartotta hagyományos tavaszi nagybejelentését az Apple. Minden a papírforma szerint teljesült: kaptunk egy kisebb, olcsóbb iPhone-t, egy kisebb iPad Prót, és azért Tim Cook még az FBI-nak, a Google-nek és a Microsoft-nak is beszólt. A népakarat teljesült!

Immár több mint egymilliárd aktív Apple-eszköz van a világon, ez pedig hatalmas felelősséggel jár - mondta Tim Cook Cupertinóban az Apple tavaszi bemutatójának kezdetén. Ezzel rögtön az Apple és az FBI közötti, titkosításról szóló vitával nyitott.

Egymilliárd aktív Apple-eszközForrás: AFP/Josh Edelson

Mint fogalmazott: "mint nemzet, döntenünk kell róla, mekkora hatalmat adunk a kormány kezébe adataink és magánéletünk felett."

Tim Cook kongresszusi meghallgatása kedden lesz, ekkor fejtheti ki véleményét a honatyák előtt is. A techóriás ugyanis nem hajlandó segíteni az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) feltörni a San Bernardinó-i merénylő iPhone-ját, ez pedig alkalmat adott a techcégek és a titkosszolgálat között régóta zajló vita felkorbácsolására.

A tét nem kevesebb: adatvédelem vs. nemzetbiztonság.

Maga Edward Snowden is megszólalt a bemutató alatt. Amikor az emberek arra kényszerülnek, hogy egy cégre támaszkodva védjék meg jogaikat, az baljós jel- írta Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási és megfigyelési módszereit feltáró informatikus a Twitteren.

Liam feltöri az iPhone-t

Ugyan a titkosításról többet nem beszéltek, a cég nem hagyta ki a ziccert, hogy többször is utaljon a vitára. A környezettudatosság jegyében bemutatták Liamet, az Apple saját újrahasznosító robotját, amely szétszedi az iPhone-okat, hogy az alkatrészeket újra lehessen hasznosítani.

Vajon tudnak-e róla a titkosszolgálatok, hogy így is „fel lehet törni” egy iPhone-t? - hangzott el az FBI-nak szánt fricska.

Kicsi a bors, de erős

A bemutató további része papírforma szerint teljesült, szinte elég lenne múlt időbe tenni a vasárnap megírt beharangozót. Megérkezett a sokak által várt kicsi Apple-telefon. Az iPhone SE az iPhone 5s ráncfelvarrott változata. A közkedvelt 4 colos méretű kijelzőt kapta, és külsőre szinte teljesen megegyezik az 5s változattal.

Az új iPhone SEForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Méretben igen, teljesítményben viszont nem marad alul a nagy tesókkal szemben. Ugyanaz az A9-es processzor és M9 grafikai chip került bele, mint ami az iPhone 6s-t hajtja. Tizenkét megapixeles kamerát kap, azaz itt is lesznek 4K-videók és élő fotók (Live Photos) is, 3D érintés viszont nincs. Az iPhone SE az elmondottak szerint 50 százalékkal lesz erősebb az eredeti 5s-nél. Egyelőre a memória az, amiről hallgatnak, de a legtöbb forrás szerint egy gigabájttal (RAM) fog érkezni.

A legmegfizethetőbb iPhone leszForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A telefon még a vártnál is olcsóbb lesz, a legkisebb 16 gigabájtos változat indulóára 399 dollár az Egyesült Államokban, ez átszámítva nettó 110 ezer forint. Nálunk 159 ezer forintért lesz kapható. Viszont hiába a sok panaszkodás, még mindig 16 gigabájtos a legkisebb modell.

A 64 gigabájtos változat 499 dollár lesz, Magyarországon ez 200 ezer forintos áron kerül a boltokba.

A szokásos négy színben lesz elérhetőForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az iPhone SE március 24-étől lesz előrendelhető az első körös országokban, március 31-től pedig megvásárolható a boltokban. Májusig összesen 100 országban jelenik meg. Magyarország tavaly a második körbe került be, ez így történt idén is: március 29-től lehet itthon előrendelni. A szokásos négy színben lesz elérhető: asztroszürke, ezüst, arany és rózsaarany. (Itt nézheti meg az árakat.)

iPhone SE
Processzor: 64 bites A9 chip, beágyazott M9 mozgáskövető koprocesszor
Kijelző: 4 colos, 640x1136 pixeles
Memória: 1 gigabájt RAM
Tárhely: 16/64 gigabájt
Hátlapi kamera: 12 megapixel
Előlapi kamera: 1,2 megapixel
Szín: ezüst, rózsaarany, arany, asztroszürke
Támogatás: Touch ID, NFC Apple Pay, Élő Fotók
Operációs rendszer: iOS 9.3

Kicsi iPad Pro

Az iPhone-hoz hasonlóan az iPad Pro is kapott kicsinyített változatot: 9,7 colos méretben is érkezik az erőmű-táblagép. Kiderült, hogy ez a méret a legnépszerűbb a piacon, több mint kétszázmilliót adtak el ekkora méretű táblagépekből. Ez nem is túl meglepő, hiszen eleinte csak ilyen méretben volt kapható. Így a kisebb iPad Prót szélesebb közönségnek szánják, mint a nagyot.

A kicsi iPad ProForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az Apple szerint

potenciális vásárlók lehetnek a Windows-felhasználók is, akik erre a táblára cserélhetik elavult asztali számítógépüket. Mint mondták, több mint 600 millió, 5 évesnél is régebbi PC van most a piacon, amik megértek a váltásra. Arra azonban nem gondoltak, hogy van oka, miért használnak asztali gépet: kell az erő képszerkesztésre, videószerkesztésre, játékra. Erre pedig még nem alkalmas egy tablet.

Rajzolni már ez is jó lehetForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A kicsi iPad Pro teljesítményben és egyéb paramétereiben szinte teljesen megegyezik a nagy változattal, bár arról itt sem ejtettek szót, hogy pontosan mennyi memória került a készülékbe.

Annyi viszont biztos, hogy A9X processzor hatja, 4 hangszóró van rajta, és támogatja az Apple Pencilt is. Támogatja az Apple-féle okosbillentyűzetet, ám ebből kisebb mérete miatt saját változatot kap. Ugyanazt a 12 megapixeles kamerát kapja, mint az iPhone SE, így itt is lesz 4K-rögzítés és élő fotók, de 3D érintés itt sem.

Hogyan nevezzelek?

Az iPad Pro - igen, ugyanúgy hívják, mint a nagyot - az iPhone SE telefonhoz hasonlóan március 24-től lesz előrendelhető, március 31-től pedig megvásárolható az első országokban. A szokásos színekben jön, itt most először választható a rózsaarany - milliók megnyugvására.

Az új iPad Pro áraiForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az árat valamennyire sikerült az észszerűség mezejére terelni: a legolcsóbb, 32 gigabájtos változat 599 dollárba fog kerülni. Magyarországon 225–395 ezer forint közötti indulóáron lesz kapható. (Itt nézheti meg az árakat.)

iPad Pro (9,7 colos)
Kijelző: 9,7 colos Retina
Felbontás: 2048 x 1536 képpont
Processzor: 64 bites A9X chip, beágyazott M9 koprocesszor
Tárhely: 32 GB/128 GB/256 GB
Hátlapi kamera: 12 megapixeles
Előlapi kamera: 5 megapixeles
Szín: ezüst, arany, asztroszürke, rozéarany

Tavaszi kollekció

Új szíjakat is kaptunk az Apple Watchhoz: narancs, pink, kék színekben pompáznak, és érkezett egy fekete, milánói luxusszíj is.

A tavaszi, színes kollekcióForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Ezzel együtt lejjebb is vitték az okosóra induló árát: 299 dollárért, azaz nettó 82 ezer forintért lehet megvenni, Magyarországon valószínűleg ez 100 ezer forint körül lesz. Tim Cook azt is elárulta, hogy az Apple Watch-tulajdonosok harmada rendszeresen cseréli az okosóra szíjait.

Itt a folt!

Mától mindenki számára elérhető az iOS 9.3 frissítése is, szokás szerint ingyenesen tölthető le a készülékekre. A fejlesztői előzetesek alapján már tudtuk, hogy mi fog belekerülni: végre jelszóval is levédhetjük az egyes jegyzeteinket, és egy szemkímélő mód is bekerült a funkciók közé. Az éjszakai mód melegebb színekre vált a sötétben, hogy ne nehezítse meg a felhasználó dolgát alvás előtt.

Biztonságban minden fotó
Bár azt hittük, az iMessage csevegőszolgáltatást érintő hibát javították az iOS 9 szoftver kiadásával, most úgy tűnik, a biztonsági rést nem foltozták be teljesen. Nehezebb ugyan, de nem lehetetlen megszerezni a küldött és fogadott fotókat, videókat. Az Apple azzal nyugtatott meg mindenkit, a ma megjelent iOS 9.3 végleg száműzi a titkosítási hibát az eszközökből, a felhasználók adatai biztonságban lesznek.

Kapott pár percet az alig féléves set-top-box, az Apple TV is. Ehhez szintén ma érkezik az új tvOS frissítés: többek közt érkezik a mappák készítése, egy okosabb Siri (ez nálunk nem érhető el), a diktálás, és még az élő fotókat is támogatja. A médialejátszó hatalmas siker, már 5000 alkalmazást lehet rá letölteni.

Elszáll Steve Jobs űrhajója

A következő bejelentés már csak attól is érdekesebb lesz, hogy az új Apple-székház ad neki helyet, amit több mint tíz éve álmodott meg Steve Jobs. A cég második székházáról korábban már láthattunk drónfelvételeket, az épület külsőre leginkább egy űrhajóra hasonlít.

Apple Campus 2Forrás: Foster + Partners

Az Apple Campus 2 elképesztően magas büdzséből készült, 5 milliárd dollárba, azaz 1,3 ezer milliárd forintba kerül. Az új épület a cég jelenlegi központjáról keletre helyezkedik el: 260 ezer négyzetméteren kínál 13 ezer dolgozónak munkahelyet a californiai Cupertinóban.