Tízéves lett a Twitter

twitter madár kék
Beépül a Twitter a Google-be
Vágólapra másolva!
Tíz éve ezen a napon küldte ki az első tweetet Jack Dorsey, ezzel pedig megszületett a Twitter. A csiripoldal tömör, 140 karakteres posztjaival teljesen megváltoztatta az online kommunikációt. Magyarországon ugyan még kevésbé elterjedt a használata, de a szűk twitteres közösség tagjainak többet adott, mint a Facebook.
Vágólapra másolva!

Tíz éve, hogy az első "csiripet" kiküldte a Twitter társalapítója, Jack Dorsey. Az akkor még "twttrként" nevezett mikroblogot így üdvözölte egy rövidke tweetben: „just setting up my twttr”. A szolgáltatás maga csak júliusban indult el, és pár évig még várni kellett arra, hogy igazi ereje megmutatkozzon. Mostanra már 332 millió havi aktív felhasználója van, akik naponta 500 millió tweetet posztolnak.

A Twitterrel együtt ünnepel több millió felhasználó is, akik a #LoveTwitter hashtaggel elmesélhetik, hogy milyen élmények fűződnek az oldalhoz. A 140 karakteres bejegyzéseiről híressé vált platform tömör, gyorsan terjedő posztjaival

politikai megmozdulások, felkelések eszközévé vált,

és átalakította a valós idejű online kommunikációt.

Néhány fontos esemény a Twitter életéből:

  • 2006-ban Jack Dorsey, Ev Williams, Biz Stone és Noah Glass megalapította az akkor még "twttr" szolgáltatást, ami ténylegesen júliusban indult el.
  • 2007-ben használtak először hashtaget (#) az oldalon, ami utána rendkívül fontossá vált. Ezzel lehet elkülöníteni a különféle eseményekről szóló, trendekhez kapcsolódó üzeneteket.
  • 2008-ban a NASA is elkezdte használni, 2009-ben pedig Mike Massimino volt az első asztronauta, aki az űrből tweetelt.
  • 2009-ben mutatkozott meg először, hogy milyen ereje van a gyorsan terjedő információnak. Az első jelentős Twitter-forradalomban a választási csalások ellen tüntető, moldovai antikommunista felkelők mozgósították a tömeget a platformon keresztül, és percről percre tudósítottak az eseményekről.
  • Ebben az évben lépte át az egymillió követőt először híresség a Twitteren. Ashton Kutcher színész volt az első, másnap Oprah Winfrey televíziós személyiségnek is sikerült elérnie.
  • 2010-ben vezették be a fizetett tartalmakat és a hirdetéseket az oldalon.
  • 2011-ben az arab tavasz felkeléskor a Twitter központi platform volt, a felkelők ezen keresztül közvetítettek.
  • 2013-ban Benedek pápa volt az első pápa, aki Twitter-fiókot készített magának: egyszerre nyolc, különböző nyelvű profilt is regisztrált.
  • Ebben az évben a Twitter elindította a Vine szolgáltatást, amivel hatmásodperces videoklipeket készíthetnek a felhasználók, majd azt posztolhatják a platformra.
  • A cég tőzsdére ment.
  • 2015-ben a cég felvásárolta a Periscope nevű életközvetítő platformot. Ebben az évben Caitlyn Jenner elsőként éri el az egymillió követőt. Miután Dick Costolo felmond, ismét Jack Dorsey ül a vezetői székbe.

Miért szeretik a felhasználók?

A szülinapi tweetek során többen is bevallották, hogy életük fontos eseményeit köszönhetik az oldalnak. A magyar twitteresek nagy része még a Facebooknál is jobban kedveli. Megkérdeztük őket: mit adott nekik a Twitter?

Mit adott a Twitter a magyar felhasználóknak? Forrás: Origo

Többek közt azért kedvelik, mert

a közösség személyes és nyílt, mindezek ellenére megvan a lehetőség arra, hogy az ember anonim módon csiripeljen.

A hírességek mellett az azonos érdeklődésű embereket vagy szakmabelieket is könnyű elérni, majd elkezdeni velük kommunikálni. Van, aki ezen keresztül találta meg párját vagy későbbi munkahelyét. A platfomra jellemző rövidség miatt az emberek gyakrabban osztják meg az apróbb gondolatmorzsákat, amelyekből később ötletek, ismeretségek születnek.

Az internet megafonja

A Twitter igazi ereje és befolyása azon a téren mutatkozik meg, ami Magyarországon egyelőre még kiaknázatlan. A 140 karakterre korlátozott posztok gyorsan terjednek, rövidek, tömörek, és széles réteget lehet velük elérni. Ezt támogatja az időrendi megjelenítés is, aminek köszönhetően a tweeteket rögtön fogyaszthatjuk.

Ezért külföldön kedvelt platform

a politikusok, aktivisták körében, de az újságírók számára is az egyik leghasznosabb hírforrások egyike

- a mainstream médián túl árnyaltabb, valós idejű információkat lehet rajta fogyasztani. Twitteren üzen több millió követőjének többek közt Barack Obama, Katy Perry, Benedek Pápa, a Twitter információi szerint világszerte 65 vezetőnek van hitelesített fiókja - és még az amerikai kémbotrányt kirobbantó Edward Snowden is innen üzen a világnak.

Nemcsak hírességek és politikusok szeretik kihasználni ezeket az előnyöket, de az aktivisták is. Az arab tavasz idején is ezt használták a tömegek mozgósítására a felkelők: a Twitter egy olyan megafon volt, amivel a világ többi része is hallhatta, hogy mi történik. A természeti katasztrófák, kulturális megmozdulások idején is elsődleges hírforrás a platform.

Az arab tavasz idején a felkelés megafonja volt a platform Forrás: AFP/Virginie Nguyen Hoang

A Facebook árnyékában

A Twitteren kívül ezt kevés platform mondhatja el magáról, mégis folyamatosan a Facebookkal hasonlítják össze. Az oldal

egyik legnagyobb megoldandó problémája a lassan növekvő felhasználói bázis:

332 millió felhasználója mindössze ötöde a Facebook másfél milliárd userének.

A nehézségek a felsővezetést is átalakították, Dick Costolót tavaly váltotta a vezetői székben Jack Dorsey. Costolóra óriási nyomás nehezedett a befektetői oldalról, a Twitter egyre lassabban növekvő felhasználótábora miatt.

Jack Dorseyra nagy nyomás nehezedik Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kimberly White

Dorsey mellett nemcsak a munkatársak cserélődtek ki, de úgy néz ki, hogy a Twitter is

gyökeres változások elé néz.

Pár hete nagy port kavart, hogy az eddigi időrendi hírfolyamot a Facebookéhoz hasonló algoritmus váltja - ez végül választható opcióként került be, miután a felhasználók többen is azt jósolták, hogy az a Twitter halálát fogja jelenteni.

Hasonlóan fogadták a régi felhasználók azt a hírt is, hogy a tweetek hosszúságban is elhagyhatják a 140 karakteres korlátot, ahogyan korábban a privát üzenetekből is eltűnt. Dorsey próbál változásokat hozni, hogy még többen kapjanak kedvet hozzá, ám a Twitter egyedi vonásait kedvelő régi felhasználókkal is óvatosan kell bánni.

Szavazzon!

Mit szeret a Twitterben?