San Bernardino: A merénylettel fogást talált az FBI

iPhone 5c, okostelefon, Apple
Vágólapra másolva!
A Bloomberg szerint a titkosítási vita valójában már 18 hónapja zajlik az FBI és az Apple közt, ám az ügynökség most talált fogást a cégen a San Bernardinó-i esettel. 
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) már azóta komolyan aggasztják az Apple titkosítási módszerei, hogy a cég 2014-ben bejelentette az iOS 8 operációs rendszert - derül ki a Bloomberg cikkéből. A rendszer azért volt úttörő, mert még maga a gyártó sem tud hozzáférni a telefonon tárolt képekhez, üzenetekhez. Az adatokat jelkódos zár védi,

a feloldáshoz szükséges kulcsok pedig magában a készülékben vannak.

Nem sokkal az iOS 8 bejelentése után az Apple el is küldte az operációs rendszer bétáját az FBI-nak, hogy az ügynökség tanulmányozhassa azt, hogy a rendszer "miként változtatja majd meg a bizonyítékgyűjtési technikákat".

Az FBI-t aggasztotta, hogy

a nyomozások során eddig használt módszerek teljesen használhatatlanok lesznek,

és nem tudnak többé hozzáférni a gyanúsítottak telefonjain tárolt üzenetekhez, képekhez. Az ügynökség korábban már az iMessage és a FaceTime titkosítása ellen is szót emelt pár évvel ezelőtt.

Az FBI talán mégis fel tudja törni a terrorista iPhone 5c telefonját Forrás: AFP/DPA

Az Obama-adminisztráció azonban 2015 októberében eldöntötte: nem kötelez arra amerikai techcégeket, hogy átadják az eszközökön tárolt adatokat a hírszerző ügynökségeknek.

Valójában már másfél éve zajlik az ügynökség és a cég közti vita,

ám a San Bernardinó-i ügynél pukkant a lufi. Ez adott ürügyet az ügynökségnek arra, hogy nyilvánosságra hozzák a vitát, és pert kezdeményezzenek. Az FBI korábban nem kezdeményezett pert iOS 8 és annál frissebb rendszerek feltöréséért, mert az már önmagában precedenst teremt, és kihatással van a későbbi ügyekre.

Elnapolták a meghallgatást

A San Bernardinó-i iPhone feltöréséért zajló, hetek óta tartó huzavona ma ért volna fénypontjához: mára idézte be a kongresszus Tim Cookot, az Apple vezérét. Azonban elnapolták a meghirdetett bírósági meghallgatást, mert lehet, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az informatikai óriás közreműködése nélkül is képes lesz feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját.

Edward Snowden szerint "süketel" az FBI Forrás: citizenfourfilm.com

Az ügynököknél egy kívülálló jelentkezett a hétvégén, és egy lehetséges módszert mutatott az FBI-nak a telefon feltörésére - derül ki a nyomozó iroda bírósági beadványából.

Korábban már több informatikai szakember, köztük Edward Snowden és John McAfee is hangoztatta, hogy az FBI fel tudná törni a telefont az Apple segítsége nélkül is, és egyértelműen csak a precedensteremtés a cél.

Többször is hibázott az FBI

Ez derült ki akkor is, amikor március elején James Comey, az FBI igazgatója és Bruce Sewell, az Apple jogi képviselője állt a honatyák elé. A képviselőház igazságügyi bizottsága előtt Washingtonban hallgatták meg őket a titkosítási ügyről.

A demokraták és republikánusok közösen támadtak az FBI-igazgatóra, a szövetségi nyomozó iroda nyilatkozataiban komoly ellentmondásokat fedeztek fel. James Comey nemcsak azt ismerte el, hibáztak a terroristák mobiljának feltörése ügyében, de azt is, ha az Apple hátsó kaput biztosítana nekik,

azt nemcsak ennél a telefonnál használnák ki.

Mint fogalmazott, már a számát se tudják, annyi titkosított telefon van az FBI birtokában,kihasználatlanul. Ebbe a helyi rendőrőrsök által begyűjtött több száz mobil nem tartozik bele. Vagyis Tim Cook Apple-vezér azon félelme, hogy a hátsó kaput nem csak egyszeri alkalommal használnák fel, bármennyire is ezt hangoztatták, igaznak bizonyult.

Tim Cook többször is markánsan kifejtette, hogy miért nem akar engedni hátsó ajtókat a kormány számára. Ha lehetőséget biztosítanak a hatóságoknak, hogy a titkosítás ellenére is hozzáférjenek az okostelefonok tartalmához, azzal a hackereknek is hátrahagynak egy hátsó kaput. Ezzel pedig a mobilok biztonsága radikálisan csökken, bárki könnyedén kémkedhet majd a felhasználók után. Ezért inkább létre sem szeretnék hozni a kért módosított szoftvert.