Izrael segít az FBI-nak feltörni a merénylő mobilját

cellebrite fbi
Kifejezetten erre szakosodott szoftvereket fejlesztenek
Vágólapra másolva!
Egy helyi napilap szerint az izraeli Cellebrite mobilszoftvergyártó segíthet az FBI-nak abban, hogy feltörjék a San Bernardinó-i merénylő iPhone-ját.  
Vágólapra másolva!

Egy izraeli mobilszoftvergyártó, a Cellebrite segíthet az FBI-nak feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját - állítja a Reuters. Ha a szoftverfejlesztő sikerrel jár, az FBI-nak nem kell majd az Apple segítsége, és egy hátsó kapu az operációs rendszerbe.

A Cellebrite weboldala szerint kimondottan olyan programokat fejlesztenek katonai szervek és hírszerző ügynökségek számára, amellyel nyomozásokhoz lehet kinyerni bizonyítékokat mobileszközökből. A cég nem kommentálta a hírt.

Kifejezetten ilyen szoftvereket fejlesztenek Forrás: Cellebrite Facebook

Meghátrált az FBI

Elnapolták az Apple-FBI ügyben keddre meghirdetett kongresszusi meghallgatást, mert lehet, hogy az FBI az informatikai óriás közreműködése nélkül is képes lesz feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját.

Akkor annyit lehetett tudni, hogy az ügynököknél egy kívülálló jelentkezett, és egy lehetséges módszert mutatott az FBI-nak a telefon feltörésére. Az FBI-nak még most is időre van szüksége: tesztelni kell a külsős által ajánlott módszert, nehogy eltűnjenek a telefonon tárolt adatok.

Sheri Pym bíró arra kötelezte a kormányzatot,

hogy április 5-ig adjon helyzetjelentést az ügy állásáról.

Az FBI és az Apple között pereskedésig fajuló vita hosszú hetek óta tart. A bíróság február közepén arra utasította az Apple-t, hogy segítse a nyomozókat. Az Apple viszont a döntés visszavonását kérte a bíróságtól.

A cég azzal érvelt, hogy a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak. Egy ilyen lépés szerintük veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több százmillió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.