Olcsó, mobilos 3D-nyomtatót fejlesztettek

olo 3d nyomtató
Nagy potenciált látnak abban, hogy bármilyen 5,8 colosnál kisebb okostelefonnal használható
Vágólapra másolva!
Harmincezer forint, kicsi és hordozható: ezt kell tudni a 3D-nyomtatóról, ami okostelefonról nyomtat. A mobil fényerejével szilárdítja meg a tárgyakat. kezdőknek tökéletes!
Vágólapra másolva!

Apró, és egyszerű 3D-nyomtatót hozott létre az Olo, amely mobilunk segítségével nyomtat ki apróbb tárgyakat. A doboz alja áttetsző, ide kell behelyezni az okostelefont. Bármilyen 5,8 colosnál kisebb mobillal működik, lehet androidos, windowsos, vagy akár iPhone is.

A legújabb tepsimobilok, mint az iPhone 6s, és a Samsung S7 is elfér benne.

Ha aktiváljuk az Olo applikációját, a háromdimenziós modellt kinyomtathatjuk a dobozban. Ez lehet egy kapott, vagy letöltött grafika, készíthetünk saját magunk is modellt 3D szoftverrel, dolgozhatunk fotókból, vagy beszkennelt 3D-s képekből is. Ezeket meg is lehet osztani ismerőseinkkel.

Nagy potenciált látnak abban, hogy bármilyen 5,8 colosnál kisebb okostelefonnal használható Forrás: Olo

Az eszköz

a telefon képernyőjének fényerejét használja, hogy megszilárdítsa a tárgyakat.

Ezáltal több időt is vesz igénybe egy tárgy kinyomtatása, mint a hagyományos, vagy ipari 3D-nyomtatóknál. Egy 6 centiméter átmérőjű labdacs printelése például 3 órát vesz igénybe.

Telefonról nyomtatja ki a tárgyakat Forrás: Olo

A tárgyakat 0,036 milliméteres rétegekből építi fel, gyors üzemmódban 0,12 milliméteres magasságonként halad. Maximálisan egy 76x128x52 milliméteres tárgyat tudunk nyomtatni. Az "építkezéshez" folyékony fotópolimert használ a nyomtató.

Ha kész a folyamat, elég csapvíz alatt lemosni a tárgyat.

A nyomtató mindössze 78 gramm, és 17x11x14 centiméteres. Méretéből adódóan az eszköz hordozható, bárhová elvihetjük magunkkal. Négy darab AA-elemmel működik. A szettből nyolcféle színű, és kétféle, kemény és rugalmas műanyag tárgyakat tudunk készíteni.

A csapat két évig tökéletesítette fejlesztését. A jelenleg még 26 napig futó Kickstarter-kampányban az igényelt 80 ezer dolláros összeg tízszeresét szedték már össze.

Maga a nyomtató egy festékkel 99 dollárba, azaz 28 ezer forintba kerül. A teljes szett, mind a nyolc festékkel már 133 dollár, azaz 37 ezer forint.