Az FBI elérte: a Facebook is titkosította a csevegést

whatsapp csevegés app facebook mobil
Vágólapra másolva!
A tettek mezejére lépett a Facebook. A közösségi óriás már korábban is hangoztatta, hogy az Apple és az FBI vitájában az almás cég mellé áll, amit most gyakorlatban is bizonyít. A WhatsApp április ötödikétől végpontok közti, teljes titkosítást használ, így az égvilágon senki nem tud belenézni a felhasználók üzeneteibe, még maga a cég sem.
Vágólapra másolva!

Bekeményített adatvédelemben a Facebook által felvásárolt WhatsApp. Április ötödikétől titkosítva kezelik a csevegőben küldött üzeneteket, így azokat kizárólag csak az lesz képes elolvasni, akinek küldték. A végponttól végpontig terjedő titkosításnak köszönhetően még maga a WhatsApp, és

„sem a kiberbűnözők, sem a hackerek, sem az elnyomó rezsimek"

nem tudnak majd belenézni a csevegésekbe.

A változást április ötödikén jelentette be a cég, az új technológia aktiválásához egyszerűen frissíteni kell az appot. Ezután minden elküldött hívás, üzenet, kép, videó, fájl és hangüzenet titkosítva megy a címzettnek.

Már egymilliárdan használják Forrás: AFP/Stan Honda

A bejelentő blogposztban kitértek az adatvédelem fontosságára is: mivel a mai világban több adatot digitalizálunk, mint valaha, nem lehet nem komolyan venni az adatlopásokat. Minden napra jut egy olyan hír, hogy érzékeny információkhoz fértek hozzá kiberbűnözők, vagy ellopták őket. A végponttól végpontig való titkosítás az, ami segít ezt megelőzni.

Az egyik fejlesztő elárulta, hogy számára személyes ügy is a biztonságos kommunikáció. Gyerekkorát a kommunista Szovjetunióban töltötte, és többek közt azért is költözött családjával Amerikába, mert az emberek nem beszélhettek szabadon.

Hogyan működik az end-to-end titkosítás?

A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két kulcs kell az üzenetváltáshoz, egy privát és egy publikus. Üzenet küldésekor a küldő elkéri a címzett nyilvános kulcsát a szolgáltatás szerverétől, ezt használva küldi el az üzenetet. Hogy a címzett azt el tudja olvasni, kell neki egy privát kulcs, ami csak és kizárólag az ő telefonján található. Ezzel tudja visszafejteni az üzenetet.

„ Az utóbbi időben sok vita alakult ki a titkosítást használó szolgáltatások körül. A titkosítás gyengítése veszélynek teszi ki a felhasználók adatait, amelyek kiberbűnözőkhöz, hackerekhez juthatnak. A WhatsAppot már több mint egymilliárdan használják világszerte, és most már minden egyes ember szabadon és biztonságosan beszélhet azon keresztül" - írta a cég.

Jöhet a Messenger is?

Márciusban tudta meg a Guardian belsős forrásokból, hogy az Apple és az FBI közti titkosítási per hatására több nagy techcég is tervezi, hogy titkosítást építsen szolgáltatásaiba. Ezek közt említették a Facebookot, a Google-t és a Snapchatet is. A Facebook a WhatsApp után valószínűleg a Messengerbe is beépíti a technológiát.