A Facebook fejlesztői konferenciáján minden a virtuális és a kiterjesztett valóság, valamint a mesterséges intelligencia körül forgott. Az összekapcsolt világért küzdő Mark Zuckerberg az amerikai elnökjelölt, Donald Trump hozzáállását sem hagyta szó nélkül.

Megkezdődött a Facebook F8 fejlesztői konferenciája San Franciscóban. Az eseményt Mark Zuckerberg nyitotta meg, a cég hosszú távú terveiről beszélt. Tíz év múlva a Facebook jövőjének szerves része lesz a most még csak szárnyait bontogató virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR), valamint a mesterséges intelligencia. 

Zuckerberg össze akarja kapcsolni az embereket, nem megosztaniForrás: Facebook

Az alapító kapott az alkalmon, és Donald Trump republikánus elnökjelölt hozzáállását is bírálta, bár nem nevesítette a politikust. "Úgy látom, hogy az emberek és a nemzetek ellenzik az összekapcsolt világ ötletét. Falak építéséről beszélnek. Falak helyett hidakat kell építenünk. Az embereket, ahelyett hogy megosztjuk, össze tudjuk kötni. Bátorság kell hozzá, hogy a reményt válasszuk a félelemmel szemben." A cégvezető az elmúlt években több külföldi munkaerőt is felvett, szerinte szakmai szempontból fontos a bevándorlók foglalkoztatása.

Tapogatni fogjuk a valóságot

Ezután megosztotta a Facebook következő tíz évre vonatkozó terveit, amelynek szerves része lesz a virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR). A VR-élményt érintős kontrollerekkel szeretnénk majd még interaktívabbá tenni, ezekkel a vezérlőkkel a felhasználó megérintheti és manipulálhatja is majd az objektumokat a virtuális térben.  Ez teljesen átalakítja majd a közösségi appokat is. 

Tíz év múlva életünk része lesz a VRForrás: Facebook

Zuckerberg szerint a kiterjesztett valóság is ugyanennyire fontos lesz, a jövő AR-eszközei úgy fognak kinézni, mint a hétköznapi szemüvegek. Azt szeretné, hogy a felhasználók egyenesen be tudjanak ugrani a saját fotóikba, többek közt ezért is dolgoznak egy saját 360 fokos kamerán,  a Surround 360-on. 

"A tévédet egy egydolláros appal is kiválthatod, amit a kiterjesztettvalóság-appok boltjából töltesz majd le." Zuckerberg leszögezte: ehhez még sok idő kell, nem véletlenül a tízéves terv második felében fókuszálnak majd ezekre a technológiákra. 

Többet fogunk költeni rá, mint gondolnánk

Az idei Microsoft Build konferencián is fontos szerepet játszottak a botok, azok az automata programok, amelyeket bizonyos feladatok végrehajtására programoznak be. Hogy ez valóban fontos trend lesz a jövőben, mi sem bizonyítja jobban, hogy Zuckerberg a Messenger platform szerves részévé akarja tenni. 

A fejlesztők értékesítő- és hírszolgáltató chatbotokat fejleszthetnek a Messengerre, 

ezek automatizált üzeneteket és képeket küldenek az ügyfeleknek a csevegőn keresztül. Sok ember számára ez lesz az első interaktív találkozás a mesterséges intelligenciával.

A Facebook a CNN botjával mutatta be, hogy kell ezt elképzelni gyakorlatban. A bot csevegőn keresztül, beszélgetés formájában küld érdekes cikkeket az embereknek. Más botok időjárás-jelentést és híreket, recepteket küldenek az appon keresztül. Virágot is lehet rendelni egy szállítótól anélkül, hogy felemelnénk a telefont. 

Pénzköltést generálnak 

David Marcus, a Facebook üzenetfejlesztésért felelős vezetője azt mondta: Garantálom, hogy sokkal több pénzt fogtok erre költeni, mint amennyit akartok. 

A mesterséges intelligencia hivatott kiváltani a hírfolyam válogató algoritmusát is, ami sokkal pontosabban tudja majd kiválogatni a felhasználónak érdekes tartalmakat.

A Messenger a világ leggyorsabban növekvő csevegőplatformja, már 900 millió ember és 50 millió cég használja naponta. A WhatsAppon és a Messengeren keresztül összesen 60 milliárd üzenetet küldenek naponta a felhasználók, ami háromszor annyi, mint a világ SMS-forgalma.