Két év börtönt kapott az Anonymousnak segítő újságíró

2016.04.15. 06:00

Akár 25 év börtönt is kaphatott volna az Anonymousnak bejelentkezési adatokat átadó újságíró, végül két évre ítélték.

Két év börtönre ítélte az amerikai bíróság Matthew Keys újságírót, aki segített meghekkelni előző munkaadója portálját az Anonymous hacktivista csoportnak. A férfi többek közt a Reuters tudósítója is volt.

Matthew Keys a Tribune Company weboldalaihoz adott át belépési adatokat a hackereknek, bosszúból, amiért 2010-ben kirúgták a vállalathoz tartozó egyik tévécsatornától. Az októberi elbocsátást a decemberi támadás követte.

Bejelentkezési adatokat adott kiForrás: AFP/Max Whittaker

Keys egy titkos chatszobában arra biztatta a hackereket, hogy minél nagyobb kárt okozzanak. Az Anonymous azonban nem volt felelőtlen: csak egy gazdasági cikket írtak át az Los Angeles Times oldalán. A hibát az adminisztrátorok egy óra alatt kijavították, anyagi kár Keys ügyvédje szerint nem érte a vállalatot. Az mégis ötezer dollárban (1,3 millió forint) állapította meg az okozott veszteséget.

Keyst több vádpontban is bűnösnek találták, legfeljebb 25 év börtönt kaphatott volna. Ugyan a végsőkig állította, hogy ártatlan, több bizonyíték is ennek ellenkezőjéről tanúskodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK