Még sosem volt olyan kínos online pornót nézni, mint a fejünkön lévő virtuális szemüveggel, cserébe viszont a szereplők nemi szervei a térben is kiemelkednek. Van okostelefonja? Egy kétezer forintos kartontokkal bármikor kipróbálhatja a kiberszex legújabb módját.

Attya...úúúr..isteeen!

"Jeesszusom, téényleg ott vannak!", "Neeee, anyááám!" - tapasztalataink szerint nagyjából ezek a szavak hagyják el a virtuális valóságban nézhető pornóval ismerkedők száját, amikor először próbálták a Pornhub által elindított VR-pornós csatornáját egy virtuális sisakkal a fejükön.

Ablakon át kukkolni

Saját magam is hasonlóan értelmesen reagáltam az első alkalommal. Az első próba nem ment teljesen zökkenőmentesen: hiába indítottam el a lejátszást, és raktam a mobilomat egy VR-tokba, csak nagy sötétséget láttam, noha a telefon hangszórójából kiszűrődő nyögésekből ítélve a közelben néhányan igencsak jól szórakoztak.

Kiderült, hogy épp háttal álltam nekik, a kiválasztott film ugyanis csak 180 fokos panorámát kínált. Megfordulva már megpillanthattam az egymásért lelkesedő, szép szál embereket.

A dramaturgia általában ugyanazt a sémát követi: a kamera nagyjából egyik szereplő szemszögéből mutatja az eseményeket, akit csak mellkastól lefele láthatunk. A másik szereplő ellenben produkálja magát, például a képünkbe lóbálja óriási melleit.

A VR technológiának köszönhetően a méretek egy hagyományos pornófilmnél jobban érzékelhetők, kiemelkednek a térben, de összességében az embernek mégsem az az érzése, hogy ő ül egy orgia közepén, hanem inkább az, hogy egy ablakon keresztül néz egy orgiát.

Baj-e, ha nem láthatunk mindent?

Teljes, 360 fokos panorámapornóból indulásakor csupán egyetlen, pár perces felvétel volt elérhető a Pornhubon. Ez jól szemlélteti a VR-filmezés nehézségeit.  Ha valaki nem az akciózó párt nézi, kiszúrhatja, hogy az egész háttér díszlet: felül belógnak a forgatási csarnok szellőzői, és a megvilágításhoz használt reflektorok.

A stábra senki sem kíváncsi - illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wustneck

Érdekes, hogy ezen a felvételen nem nagyon emelkednek ki a mellek és lábak, inkább olyan hatása van, mintha egy állatkerti, 2D-s panorámát néznénk.

Egyelőre úgy tűnik, az online pornó világában sokszor be kell majd érjük a félpanorámákkal,  derül ki a helyszíni riportból, amit az amerikai Motherboard magazin készített egy VR-pornófilm forgatásán. Ilyen felvételt sokkal egyszerűbb készíteni, hiszen nem kell elrejteni a stábot, a mikrofonokat és a világítást, mert a forgatás technikai kellékei a panoráma fekete részére esnek.

A Pornhub VR-felvételeit is készítő Badoink cég stábja általában két darab, egymás mellé rögzített, halszemoptikás kamerával dolgozik - ilyet dobott ki egyebek közt az LG és a Samsung is.

Több gyártó is 360 fokos képet rögzítő kamerát mutatott be idénForrás: Origo

A stáb szerint az illúzió akkor is tökéletes, ha egy pornófilmben nem láthatunk a hátunk mögé. Ha valaki felnőttfilmet néz, azt feltehetően úgysem a lakberendezés részletei érdeklik.

Még 63 millió pixel kell ahhoz, hogy élethű legyen

A képminőség elmarad a tévén vagy monitoron megszokottól, ami nem csoda, hiszen a térérzékelést optikai illúzióval lehet megteremteni. A virtuális sisakba rakott telefon két, egymástól kissé eltérő szögből felvett képsort vetít a bal és a jobb szemem elé: a kijelző baloldalán az egyik, a jobbon a másik látható.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy szem elé a telefonon csak "fél-HD"-nyi, vagyis nagyjából félmillió képpontnyi vizuális információ kerül,  ami vajmi kevés ahhoz, hogy megteremtse a valódi látványt. Persze vannak már nagyobb felbontású okostelefonok is, mint az enyém, de egy-egy szem elé még azokon is kevesebb mint egymillió pixel kerül.

Kevés a pixel ahhoz, hogy valóságosnak tűnjönForrás: Origo

Az egyik VR-pornós oldal szerint (felnőtteknek szánt tartalom!) legalább 64 millió képpontot kellene egy-egy szem felé közvetíteni ahhoz, hogy a látott jelenetet ne tudjuk megkülönböztetni a valóságtól.

Szédítő élmény

Mivel a kész panorámavideót egy virtuális gömbre fűzik fel, ha mozgatom a fejemet, a kép is a megfelelő irányba változik, hiszen a telefon mozgásérzékelő szenzorai tudják, hogy melyik irányba mozdult a fejem.

A legtöbb VR-alkalmazásban ez jól is működik, de a Pornhub mobilböngészőből megnyitható, iOS-en és Androidon is működő lejátszója sokszor rendetlenkedett. Például hiába bámultam magam elé, a kép lassan jobbra forgott, amitől könnyű elszédülni.

Androidra készített a Pornhub külön VR-t támogató applikációt, de ezt nem a Google hivatalos appboltjából lehet letölteni, ezért használata nem igazán ajánlott.

A böngészőből indítható lejátszás hátránya, hogy állandóan ki és be kell rakni a telefont, a filmeket ugyanis csak az érintőképernyőt böködve lehet kiválasztani.

Az alkotásokból még nincs túl sok:  összesen 26 darab, néhány perces felvételt lehet megnézni. Ezek nagyrészt a Badoink fizetős szolgáltatásának a promócióját szolgálják, nem teljes jelenetek.

Nem lehet még kategóriánként se szűrni, de ennek egyelőre nem is lenne értelme, mindegyik filmen profi pornósok akcióznak a jól ismert kliséknek megfelelően.

Ha valaki alternatív tartalmú VR-pornóra vágyik, annak ezt az oldalt (felnőtteknek szánt tartalom!) érdemes átböngésznie, itt ugyanis sorra veszik a világszerte elérhető, virtuális valóságot használó felnőttfilmes szolgáltatásokat.

A többség havi 7-8 ezer forintba kerül, ez itthon nem túl versenyképes ár.

Kétezer forint a beugró

Bár a legjobb minőséget egy Samsung-csúcsmobillal és egy Gear VR-szemüveggel, vagy egy 250 ezer forintos Oculus-sisakkal lehet elérni, ha valaki csak a lényegre, a nézőt körbevevő látványra kíváncsi, annak bőven megteszi egy egyszerű, kartonpapírból összehajtogatható nézőke.

Kétezer forintért miénkForrás: Complex

A Google által kitalált, olcsó kütyüt (vagy klónjait) kínai és magyar webboltokból két-háromezer forintért meg lehet venni, saját tesztünkhöz is ilyen felszerelést használtunk.

A kartonszemüvegek közül érdemes a Google Cardboard valamelyik referenciamodelljét vagy annak pontos klónját választani, azt ugyanis úgy tervezték, hogy használat közben tölteni is lehet a telefont, és a fülhallgató csatlakozója is hozzáférhető.

Ha valaki egyáltalán nem akar költeni, a VR-videókat PC-jén is megnézheti az egérrel mozgatva a kamerát, de ennek igazából nem sok értelme van.

Sisakkal a fejen, letolt nadrággal?

A Pornhub közel sem az első cég, amelyik VR-pornóval foglalkozik, de az érdekes iparági statisztikákkal sosem fukarkodó társaság jól meglovagolta a hype-ot. A bejelentésről a Forbestól a Guardianig a világ vezető üzleti és technológiai médiumai egyaránt beszámoltak, rengeteg ingyenes megjelenést generálva a cégnek.

Sokáig nem fogunk még így élvezkedniForrás: Huccio

A jövő tinédzserei sisakkal a fejükön, letolt nadrággal töltik majd az estéiket? Valószínűleg nem.  A VR-pornó jelenlegi formájában legfeljebb arra jó, hogy néhány percig viccből nézegessük, megmutogassuk a haveroknak a Kínából rendelt kartonszemüvegen.